Säkerhet vid järnvägen

Foto: Haparanda stad
Varje år dödas eller skadas människor allvarligt på järnvägsspåren. Även om trenden går åt rätt håll återstår mycket arbete för att nå nollvisionen – att ingen omkommer i trafiken.
Att vistas i spårområden är förenat med många risker. Fordonen är tunga och har lång bromssträcka, dessutom finns strömförande ledningar som det kan räcka att komma nära. Det gör att även små misstag och ogenomtänkta beslut kan få stora konsekvenser. Har du inte tillstånd att vara på spåren, vilket kräver både rätt utbildning och rätt utrustning, kan du i värsta fall omkomma, skadas svårt eller ”bara” orsaka omfattande förseningar i tågtrafiken.
De flesta förstår att järnvägarna bara är till för tåg, men det finns de som tar onödiga risker genom att vistas på eller nära spåret. Vi sätter alltid säkerheten i första rummet, och får vi information om att det finns obehöriga i eller nära spåren stoppar vi trafiken. Måste du korsa en järnväg ska du därför alltid göra det på godkända övergångar. Tågen kör snabbt, är tysta och kan varken bromsa eller väja om du skulle råka vara på fel plats.
Var rädd om dig – det är livsfarligt på spåren
Att gena över järnvägsspår är livsfarligt. Tåg går tyst, fort och har lång bromssträcka. Ett tåg i 200 km/tim kör ungefär 200 meter på tre sekunder. Bromssträckan vid nödbromsning är mer än en kilometer. En lokförare har alltså ingen möjlighet att tvärnita.
Längs järnvägen finns många godkända platser för att korsa spåren, via plankorsningar med eller utan bommar eller via en bro över eller en tunnel under spåren. Du kanske får gå en längre väg för att nå dem, men du korsar då järnvägen på ett säkert sätt.
Även järnvägens kontaktledningar ovanför spåret är livsfarliga. Det räcker att komma i närheten för att få ström i sig vilket kan leda till svåra brännskador och i värsta fall dödsfall. Strömmen alltid är på i kontaktledningen, även när tåget står stilla.
Tågen får sin ström från kontaktledningen ovanför järnvägsspåret. Högspänningsanläggningen består av flera ledningar. I stolparna finns högspänningsledningar på sidan och i toppen som är oisolerade och strömförande. Hemma i vägguttaget är spänningen 230 volt. Den spänningen är tillräcklig för att vi ska kunna få ljus i våra lampor, driva en dammsugare eller en elvisp.
Fakta om järnvägens el
Spänningen i järnvägens ledningar är hela 15 000 volt. Elkraften till tågen omvandlas till rätt storlek i omformarstationer som finns utmed järnvägen.
Högst uppe i kontaktledningsstolparna finns en ledning som kallas hjälpkraftledning. Den ger elkraft till bland annat signaler, belysning och växelvärme. Där elkraften behövs sätter man upp en transformator som sänker spänningen från normalt 10 000 volt till 230 volt.
Att vara nära en kontaktledning är förenat med livsfara
Kommer man för nära en ledning eller andra strömförande föremål och samtidigt är i kontakt med till exempel en stolpe, marken eller något annat jordbundet föremål, får man ström genom sig. Med så höga spänningar som 15 000 volt kan det bli överslag redan när man kommer i närheten av en ledning. Då kan en så kallad ljusbåge bildas.
Ljusbågen ser ut som en blixt och leder strömmen via luften. Man behöver alltså inte komma i direkt kontakt med ledningen för att få ström i sig. Det kan räcka med att till exempel ett fiskespö kommer i kontakt med ledningen för att strömmen ska passera kroppen och orsaka dödsfall eller svåra skador. Avståndet mellan mark och kraftledningar är minst 5,5 meter, men man bör tänka på att avståndet kan minska rejält när marken är täckt av snö.
När en människa drabbas av ström som går genom kroppen får musklerna kramp. Kroppen kan inte kontrollera sina rörelser, hjärtat störs och andningen kan upphöra. Olyckor orsakade av höga spänningar leder ofta till svåra brännskador och i värsta fall dödsfall.
Tänk på detta
- El är livsfarligt.
- Spänningen i järnvägens kontaktledningar är cirka 15 000 volt.
- Det räcker med att vara i närheten av en kontaktledning för att få ström i sig.
- Klättra aldrig på tågvagnar eller tågtak.
- Strömmen är alltid på i kontaktledningen – även när tåget står stilla.
Mer information finns på Trafikverkets hemsida:
Din säkerhet vid järnvägen - www.trafikverket.se Länk till annan webbplats.
Kommun och politik