/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Årets stipendiater prisades

Närbild på rosa rosor i en bukett.

Foto: Pexels.com

Under högtidliga former delades Haparanda stads stipendier ut under gårdagens nationaldagsfirande i kyrkan.

Åtta stipendier delades ut till personer som under det senaste året utmärkt sig inom idrotts- och kulturlivet i Haparanda.

2022 års stipendiater

  • Henri Hiltunen, kulturstipendie
  • Peter Karbin, kulturstipendie
  • Lena Antti, kulturstipendie
  • Markku Putilas, ledarstipendie
  • Gösta Klippmark, ledarstipendie
  • Bror Peuravaara, ledarstipendie
  • Ville Liisanantti, idrottsstipendie
  • Janne Kaikkonen, hederstipendie

Kulturstipendiater

Henri Hiltunen är konstnären som kan göra nedslag i vilket medium som helst, men lättar gärna på trycket i grafiska verk. Blandningen av analoga och digitala tekniker i Hiltunens arbete är värdiga en Terminator-film. Men Haparanda stads kulturstipendium för 2022 är inte fiktion och tilldelas Hiltunen In Real Life.

Ta i trä – och mycket av den varan finns som bekant i Seskarö. Lika vanlig som tallen i sandig jord är inte Peter Karbins förmåga att snida nämnda trä – från stock till kåsa och skulptur, konstfärdigt med flinka fingrar. En stamgäst som bokstavligen karvat ut en vinnande nisch, väl värd ett kulturstipendium.

Allt annat än bakom flötet, arbetar Matkakoski fiskeförening och Lena Antti för att den lokala fiskekulturen ska få status som världsarv. Haparanda stad hoppas att UNESCO så att säga sväljer betet och vi låter Lena håva in kulturstipendiet som främst bland jämlikar.

Ledarstipendium

Markku Putilas kör Gränsklangen är både bokstavligt och bildligt en linjeorganisation, där musiken och det kollektiva varandet närmast transcenderar. Haparanda stad har en egen hyllningskör och delar med glädje ut ett ledarstipendium till maestron i en musikalisk kropp med fungerande blåsfunktion.

Skidentusiasten och orienteringsvännen Gösta Klippmark är folkhälsan personifierad, med ett engagemang långt utanför sin forna yrkesroll som lärare. Här snackar vi sund själ i sund kropp. Hans ledarstipendium är att likna vid Oscarsgalans Lifetime Achievement Award och synnerligen välförtjänt.

I fallet Bror Peuravaara kan man verkligen tala om raka puckar. En stor tillgång för ungdomshockeyn både borta och hemma, en kidsens kundorienterade vän med praktiskt handlag och social förmåga. Att jobba med unga kan liknas vid planens olika linjer – det gäller att finnas på rätt sida och inte hamna i offside-läge. Ett ledarstipendium indikerar på bra balans.

Idrottsstipendium

Brottning är en gammal och ädel idrottsgren, där HSKT har en glödande eldsjäl i Ville Liisanantti. Han har helt enkelt grepp på situationen – med halvnelson, utan halvmesyrer. Håller sig på mattan och är ett föredöme för både unga och gamla. Något som får stipendiejuryn på fall.

Vad vore idrotten utan fansen? Utan hejarop och målvrål? Janne Kaikkonen är en viktig del av idrottens själ – i en del av samhällslivet som är välgörande svartvit, där flest mål vinner och laget älskas även efter en förlust. Ett hedersstipendium till Janne, alltså.

Senast uppdaterad: