/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Bli inte lurad - var källkritisk

Ung man sitter i soffa och tittar på mobilen.

Foto: Pexels.com

Just nu sprids mycket falsk information och rykten, med syftet att påverka dig och dina åsikter.

Håll dig informerad, men sök information från trovärdiga källor. Diskutera gärna, men var källkritisk innan du delar något i sociala medier.

Checklista

Frågor som kan hjälpa dig att tänka källkritiskt:

  • Vem ligger bakom informationen? Kan du hitta den ursprungliga källan?
  • Vem tjänar på att du sprider den?
  • Varför finns informationen? Är avsikten att förändra ditt tänkande och agerande?
  • Hur gammal är informationen? Är den fortfarande relevant?
  • Var hittade du informationen? Kommer den från en källa som är pålitlig och som tidigare har levererat bekräftad information?
  • Kontrollera om du kan hitta informationen i andra källor. Information från endast en källa måste behandlas med stor försiktighet.
  • Sök efter information som inte bekräftar din nuvarande åsikt. På så sätt undviker du att du endast letar efter information som förstärker din nuvarande uppfattning.

Förstå vad falsk och vilseledande information kan vara – och bli bättre på att känna igen den

Falsk och vilseledande information kan användas för att försöka störa och styra det offentliga samtalet i Sverige. Målet är att påverka politiska beslut och vad människor tycker. Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) Länk till annan webbplats. har samlat knep för att känna igen falsk och vilseledande information på sidan bliintelurad.se Länk till annan webbplats..

Sidan bliintelurad.se finns också på arabiska och engelska:
لا تنخدع Länk till annan webbplats.
Don't be fooled Länk till annan webbplats.

Fler tips

På UR Play finns serien Källkoll – kriget i Ukraina, om bland annat desinformation, propaganda, algoritmer i sociala medier och annan information som kan hjälpa dig att bli mer källkritisk. Se programmen på UR Plays webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.

Försvarsmakten har en film med tips på hur du blir mer säkerhetssmart. Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.

informationsverige.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats. finns information om källkritik på flera språk.

Senast uppdaterad: