/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Bygget av det nya värmeverket invigt med ett spadtag

Två män i arbetskläder med hjälmar framför en grävmaskin.

Haparanda stads tekniske chef Jimmy Henriksson och Haparanda Värmeverks vd/controller Pär Gabrielsson är nöjda med att markarbetena satt igång. Foto: Haparanda stad

I dagarna togs det första spadtaget av det som ska bli det nya värmeverket i Haparanda. Hösten 2022 ska det tas i drift.

Haparanda Värmeverk AB gör sin största investering någonsin i det nya värmeverk som ska byggas på industriområdet vid Bilprovningen. Idag invigdes bygget med det traditionella första spadtaget. Investeringen ligger på cirka 120 miljoner kronor. Anläggningen kommer att stå klart under senhösten 2022 och tas i full drift från november samma år.

- Det känns väldigt bra. Med det nya värmeverket blir vi helt självförsörjande på värme producerad på förnybart bränsle, säger Pär Gabrielsson, vd/controller för Haparanda Värmeverk AB.

En optimal plats

Kvinna i arbetskläder med ett mätinstrument.

Tomten invid bilprovningen är optimal för verksamheten. Foto: Haparanda stad

Den nya anläggningen byggs på en stor tomt invid bilprovningen, en plats som bedöms som optimal för den här typen av verksamhet.

- Vi kommer att kunna lagra, hantera och flisa bränslet till värmeverket på plats. Eftersom vi producerar värme med förnyelsebart bränsle kommer vi inte heller att tvingas betala för utsläppsrätter. Visionen är att vara en av de grönaste fjärrvärmeproducenterna i Sverige, säger Gabrielsson.

Även kommunstyrelsens ordförande Sven Tornberg (C) ser värmeverket som en viktig klimatinvestering.

- Det är en framtidssatsning som är särskilt bra för miljön, säger han.

Senast uppdaterad: