/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Elever fick lära sig mer om att cykla säkert i trafiken

Polisbil i förgrunden till en grupp ungdomar som står och lyssnar till en polis.

Polisen Mikael Erngren pratar trafiksäkerhet för en grupp nyfikna elever. Foto: Haparanda stad

Idag fick eleverna i årskurs fem på Aspstrandens skola och Marielundsskolan träffa polisen Mikael Engren och lyssna på när han pratade om trafiksäkerhet.

Mikael gav eleverna tips på vad som behöver fungera på en cykel och vad de bör tänka på innan de cyklar iväg.

- För att cykelfärden ska bli så säker som möjligt är det bra att ha rätt utrustning. Se till att använda hjälm, sade han.

Mikael poängterade att ett cykel enligt lag alltid ska ha ringklocka och broms. Han gick också igenom vilka grundläggande trafikregler som gäller för cyklister.

Mikaels tre bästa tips

Polisman ståendes vid två cyklar. I bakgrunden syns ett gammalt vattentorn.

- Det är viktigt att ha bra koll på några saker innan man beger sig ut på cykeln i trafiken, säger polisen Mikael Erngren. Foto: Haparanda stad

Se till att hjälmen är i rätt storlek att den sitter på rätt sätt så den skyddar pannan. Alla smällar som hjälmen får gör den mindre hållbar. Har du krockat med den eller har hjälmen fått en hård smäll i marken – köp en ny.

Kolla att cykeln fungerar som den ska. Cykeln ska ha fungerande broms. Cyklar du i skymning eller i mörker ska den ha en lampa. Cykeln ska också ha reflexer bak, fram och på sidorna.

Undvik hårt trafikerade vägar utan vägren om du kan. Var uppmärksam på korsningar eftersom de områdena är de mest olycksdrabbade för en cyklist. Kom ihåg att man alltid blir tvåa som cyklist om man krockar med en bil.

Trafiksäkerhet är en del av projektet aktiva skoltransporter

Mikael Erngren tillsammans med lärarna Nina Waara och Camilla Jaako. Nina är delaktig i projektet Aktiva skoltransporter i sin roll som förstelärare för hälsofrämjande skolutveckling. Foto: Haparanda stad

Haparanda stad är med i projektet Aktiva skoltransporter som drivs av Luleå Tekniska Universitet.

- Målsättningen är att öka barns rörelse över hela skol- och fritidshemsdagen för att främja barns hälsa, öka trafiksäkerheten och bidra till en bättre hållbarare miljö. En viktig del i projektet är trafiksäkerhet, sade Nina Wara.

Läs mer om projektet på aktivaskoltransporter.se Länk till annan webbplats.

Krav på en cykel

Enligt lag måste en cykel alltid ha:

  • ringklocka (det finns inga krav på hur den ska se ut eller låta)
  • broms

Belysning och reflexer krävs bara vid färd under mörker. Cykel som leds av gående eller vid färd dagtid omfattas inte av kraven.

En cykel ska ha:

  • en lykta baktill som kan visa rött ljus bakåt och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter. Baklyktan får var av blinkande typ om den blinkar med minst 200 blinkningar/minut.
  • strålkastare framtill som kan avge vitt eller gult ljus med sådan ljusstyrka att fordonet under mörker kan föras på betryggande sätt, eller
  • en lykta framtill som kan visa vitt eller gult ljus framåt och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter.
  • röd reflex baktill,
  • vit reflex framtill och,
  • vit eller orangegul åt sidan.

Det finns flera andra saker att hålla koll på för dig ska ge dig ut på cykel, men även för dig som kör bil eller motorcykel och delar vägarna med cyklister. Det finns mer att läsa på Transportstyrelsens webbplats.

Cykel, Transportstyrelsens webbplats Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: