/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Elever på besök i stenålden

Foto: Haparanda stad

Den här veckan är det kulturarvsbesök på schemat för årskurs 3. Eleverna besöker Saivaara stenålderby, en av de största och mest intressanta boplatsfynden i hela Barentsområdet.

Under besöket fick eleverna fick bland annat lära sig hur stenåldersmänniskorna bodde för 5000 år sedan. De fick också reda på vad människorna använde som tandkräm, vad kåda var bra för, vilka djur man jagade och hur man lagade mat.

Alla som ville fick en ansiktsmålning med djurmotiv och testa på arkeologisk utgrävning. Under utflykten fick barnen också träffa livs levande stenåldersmänniskor.

Foto: Haparanda stad

Mer om Saivaara stenåldersby

Inlandsisen drog sig bort för omkring 9000 år sedan och beredde plats för människan att söka boplatser och jakt-och fiskemarker i norra Sverige att leva och verka på. En sådan plats var Saivaara stenåldersby där människor levde redan för 5500 år sedan.

Foto: Haparanda stad

Under åren som gått har tidsenliga hyddor och kokgropar byggts upp. Själva fyndplatsen är över en hektar stor. Många arkeologer har undersökt området, avhandlingar har skrivits och området är ett besöksmål för skolklasser och andra historieintresserade.

Senast uppdaterad: