/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Elever på resa i förintelsens fotspår

Elever och lärare i klassrum. En elev i mitten av gruppen håller i en tavla med stipendium från Olof Palmes minnesfond. Foto: Haparanda stad

Elever och lärare från Tornedalsskolan reser till Polen nästa vecka. Gruppen ska bland annat besöka koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau. Foto: Haparanda stad

13 elever i årskurserna EK3 och SA3 på Tornedalsskolan och 2 lärare reser på måndag till Polen och staden Krakow som ligger i den södra delen av landet. Ändamålet är en studieresa till Auschwitz-Birkenau.

Resan möjliggörs med pengar via stipendier som ansökts samt beviljats från Olof Palmes minnesfond och Stiftelsen Norrbottens Läns Arbetsstugor. Syftet med resan är att eleverna ska få fördjupade kunskaper om mänskliga rättigheter, historia och vad odemokratiska värderingar kan leda till men också att föra kunskapen om förintelsen vidare.

Sprider kunskap

Nazityskland invaderade Polen 1939 och 1940 inrättades koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau som ligger cirka 60 kilometer väster om Krakow i utkanten av staden Oswiecim.

- Vi har väntat på att den här resan ska bli av och vi har höga förväntningar, säger en enig grupp med elever som ser fram emot resan.

Gymnasieeleverna har denna, och föregående vecka besökt klasser i mellan- och högstadiet i kommunens grundskolor och på ett lättsamt sätt skildrat ämnen som berör förintelsen samt informerat om mänskliga rättigheter.

- Planen är att besöka klasserna igen efter resan för att berätta om den, berättar Marianne Rönnqvist, lärare i samhällskunskap och historia.

Återge

Resan kommer att dokumenteras på plats av eleverna och lärarna. Materialet ska sedan sammanställas för att bland annat visas som utställning på förintelsens minnesdag i januari 2023 och på EU-dagen i maj.

På Haparanda stads instagramkonto kommer bilder från resan att publiceras kommande vecka.

Följ @haparandastad Länk till annan webbplats. på instagram för att få inblick i Tornedalsskolans klassresa till Polen.

Senast uppdaterad: