/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Ett främmande Europa

Foton på en vägg och ungdomar. Foto: Haparanda stad

Bilder och reflektioner i text. Foto: Haparanda stad

Denna vecka har en utställning som skildrar intryck från förintelselägret Auschwitz-Birkenau visats på Haparanda stadsbibliotek.  

Det är elever på Tornedalsskolan i årskurserna EK3 och SA3 samt två lärare som under höstterminen 2022 åkte på en skolresa till Krakow i Polen och i samband med det besökte Auschwitz-Birkenau, som ligger i utkanten av staden oświęcim cirka sju mil väster om Krakow.  

Dokumentation

Film, bilder sammanställt med elevernas reflektioner och upplevelser från resan resulterade i utställningen som har visats under veckan. Eleverna beskriver utställningen som en tidsresa i Europa igår och idag. Som en påminnelse om demokratins viktiga värden och vilken betydelse det har för Europas folk och världens fred. Gruppen gick en stadsvandring i Krakow och besökte flera historiskt betydelsefulla platser. Bland annat Kung Sigismunds slott, Jagellonska universitetet som 1364 av kung Kasimir III, och utgör Polens äldsta och mest ansedda lärosäte samt Krakows vackra och anrika domkyrka. Men det var upplevelsen av förintelselägret som gjorde starkast intryck på eleverna.  

“Det var väldigt blandade känslor. Först hade vi roligt, en intressant dag, gick runt i staden. Nästa dag var man i ett läger där människor dog. Det var väldigt blandade känslor på resan”, beskriver en elev.  

Film som visar bilder från koncentrationslägret. Foto: Haparanda stad

Foto: Haparanda stad

Starka intryck

Minnen som har satt spår i medvetandet och inte lämnar någon oberörd.  

“För mig var det nog håren, i ett rum fanns det hår från 40 000 kvinnor och det var bara en liten del som fanns kvar. Det var hemskt att se och vi fick också se tyg som, de vävt av kvinnornas hår”  

Och “Det var svårt att se alla skor, men allra svårast var att se alla barnskor”, är ytterligare beskrivningar av eleverna från besöket till Auschwitz-Birkenau.  

Missade du utställningen? Den kommer även att visas på Europadagen i maj 2023.  

Olof Palmes minnesfond och Stiftelsen Norrbottens Arbetsstugor har gjort projektet möjligt.  

Senast uppdaterad: