/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Finlands besked - restriktionerna till Sverige kvarstår

Foto: Haparanda stad

Det blir ingen öppning av gränsen mellan Finland och Sverige. Det meddelade landets regering vid en presskonferens på tisdagseftermiddagen.

För ett par veckor sedan öppnade den finska regeringen gränsen mot tre nordiska och tre baltiska länder: Danmark, Norge, Island, Estland, Lettland och Litauen. Nu förbereder sig den finska regeringen på att från och med den 13 juli möjliggöra resor till och från fler länder i EU och Schengenområdet.

Beslutet om att öppna gränsen kommer att gälla länder som under de 14 senaste dygnen har haft högst 8 nya coronafall per 100 000 invånare. I dagsläget uppfyller följande nio länder villkoren: Grekland, Italien, Liechtenstein, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Tyskland, Ungern, Österrike, Cypern, Irland och Kroatien.

YLE skiver att statsminister Sanna Marin (SDP) var mycket tydlig vad gäller Sverige.

- Det är klart att alla vill återgå till normalläge men epidemiläget är fortfarande så pass dåligt i Sverige att vi inte kan lätta på gränsrestriktionerna mellan våra länder. Vi får se över saken igen om läget förbättras, men ännu har det inte gjort det.

Läs mer

Svenska YLE
https://svenska.yle.fi/artikel/2020/06/23/statsminister-marin-reserestriktionerna-till-sverige-kommer-inte-att-havas Länk till annan webbplats.

Finska regeringens hemsida
https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/10616/hallitus-linjasi-neuvottelussaan-rajakysymyksista-etatyosta-ja-yli-70-vuotiaita-koskevista-suosituksista?_101_INSTANCE_LZ3RQQ4vvWXR_languageId=sv_SE Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: