/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Fler eldar när elpriserna stiger – ”En ökad brandrisk”

Medelålders man i blå tröja står framför en brandbil (personbild)

– För att minska risken för soteld ska man alltid använda torr ved i lämplig storlek. Fuktig ved och sot kan orsaka rök som förvandlas till tjära som sätter sig i skorstenen. Lågor från öppna spisen kan få tjäran att antändas och fatta eld, vilket gör branden till ett faktum, säger Haparanda stads räddningschef Fredrik Wuopio. Foto: Haparanda stad

Högre elpriser leder till att fler letar efter andra alternativ att värma upp sin bostad på. Men det kan leda till otäcka bränder om man inte gör det på rätt sätt.

Allt fler börjar nu elda biobränslen för att värma upp sina bostäder som en konsekvens av de skyhöga elpriserna. Men ska du elda hemma är det också viktigt att elda säkert. En av de vanligaste orsakerna till brand i villor och småhus kan nämligen kopplas till just eldstäder, enligt MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap) Länk till annan webbplats..

– En skorstensbrand sker oftast när man eldar hårt eller om skorstenen inte har inspekterats av en sotare på länge, säger Fredrik Wuopio, räddningschef i Haparanda.

Han råder alla som vill dra i gång en gammal eldstad att ta kontakt med sin sotare för att se till att den får en översyn och är godkänd innan man börjar elda. Utbryter en brand och det inte är gjort så kan det också påverka möjligheten att få ut ersättning från försäkringsbolaget.

– Många som har haft sin eldstad avställd under många år, och som sedan börjar elda, får en mycket oangenäm överraskning. I bästa fall är det bara lite obehagligt med rök som sipprat in genom otäta tätningar, men i värsta fall inträffar katastrofen, säger sotarmästare Kari Alamäki.

– Jag har sett skräckexempel med hål i skorstenar, dålig isolering och där det kolat runt taket och nästan börjat brinna, fortsätter han.

Elda rätt och med måtta

Följ alltid eldningsinstruktionerna för just din eldstad. En vedpanna är gjord för att brinna en längre tid, men de flesta braskaminer kan inte elda i lika långa cykler. Det finns två enkla tumregler att följa: Elda max tre kilo ved i timmen och elda i max fyra timmar. Sedan behöver kaminen vila.

– Många har en tendens att ibland lasta in för mycket ved och då riskera en överbelastning. Du kan få en förhöjd temperatur i första bjälklaget och över tid kan det resultera i en bjälklagsbrand, säger Wuopio.

All ved som man eldar med ska vara torr. Det betyder generellt att den ska ha torkat i minst ett år. Eldar du med fuktig ved kan det leda till sot i skorstenen och i värsta fall skorstensbrand.

– Där ser vi en risk i år på grund av de rusande energipriserna. Folk kommer troligtvis att börja elda innan veden har hunnit torka ordentligt, säger Wuopio.

Han tillägger att ytterligare en risk är om det börjar bli brist på ved, vilket kan få folk att elda sådant som inte ska eldas.

– Använd absolut inte impregnerat eller målat virke eller så kallat nubb från plankor/brädbitar från sommarens byggen. Det kan få förödande konsekvenser.

Att ha många och fungerande brandvarnare är ett absolut måste. Sedan ska man komplettera med brandsläckare och brandfilt som man vet var de är och hur de används.

– Brandvarnare räddar liv. Det är så enkelt. Även om du har uppsikt över kaminen eller eldstaden så kan det börja brinna även efter läggdags. Brandvarnaren är en billig och effektiv livförsäkring, avslutar Wuopio.

Fredriks tips för att elda säkert:

  • Följ alltid eldningsinstruktionerna för just din eldstad.
  • Använd alltid torr ved och se till att det är bra lufttillförsel.
    Elda inte med plankor/brädbitar från sommarens byggen.
    Elda aldrig impregnerad trallvirke eller målat virke.
  • Elda max 2,5 kilo ved per timme.
  • Har du eldat i fyra timmar, låt eldstaden vila i fyra timmar.
  • Förvara askan i ett obrännbart kärl med tättslutande lock – utomhus.
  • Meddela din sotare om du vet att du tänker elda mer än vanligt. Överanvändning av en lokaleldstad kan bli livsfarlig. Sotning måste ske oftare om anläggningen används mer.
  • Du kan inte ha för många brandvarnare hemma. Testa dem, skaffa fler och komplettera med brandsläckare och brandfilt.
  • Ring 112 om en brand uppstår.

Senast uppdaterad: