/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Hannes föreläste om könsidentitet och samhällets normer

Person  som föreläser på en scen.

Hannes Olofsson under dagens föreläsning. Foto: Haparanda stad

Hannes Olofsson från Kiruna föreläste om att vara en icke-binär transperson, vad det innebär för den och hur det kan vara att navigera kring sin könsidentitet och samhällets normer.

Under veckans Border Pride håller Hannes Olofsson föreläsningar för elever i mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet. Idag var det dags för eleverna på högstadiet. Hannes pratade om sin uppväxt, upplevelsen av att komma ut som ickebinär, dens namnbyte och hur den upplever att det är att leva som ickebinär i ett binärt samhälle.

- Jag är en ickebinär transperson och mitt pronomen är den. Jag är ingen tjej och har aldrig varit det heller. Men jag är heller ingen kille. Jag är ingetdera. Så är det bara, säger Hannes.

Den kom ut som ickebinär via ett inlägg på Facebook för några år sedan år sedan.

- Det var en enorm rädsla och jag kommer ihåg att jag tog ett djupt andetag, klickade på publicera och sedan stängde av både dator och mobil. Det tog ett tag innan jag vågade sätta på mobilen igen.

Hannes berättar att den hade flera missade samtal från familjen och många kommentarer på Facebook.

- Alla kommentarer var positiva och kärleksfulla, vilket var en otrolig lättnad. Min familj gjorde heller inte så stor grej av det, utan tog det bra. Det är jag oerhört tacksam över.

Närbild på en regnbågsflagga

Idag föreläste Hannes för högstadiet. Imorgon är det dags för Haparandas gymnasieelever att lyssna på vad den har att berätta. Foto: Haparanda stad

En komplicerad värld

Hannes använder nu en del av sin tid till att föreläsa om vad det innebär att inte identifiera sig som man eller kvinna, den hade själv behövt få höra det som yngre.

- Listan kan göras lång över min och andra transpersoners vardag. Det finns tyvärr mycket oförståelse och hat. Vi får kämpa så oerhört mycket, jag och mina medsyskon.

- En blir felkönad var eviga dag, en kan inte gå på badhuset för att det inte finns något omklädningsrum för en, en blir tillsagd om en går på “fel” toalett, en blir ifrågasatt om ens namn inte stämmer överens med ens kropp, och så vidare.

Hannes hoppas att den med sitt exempel kan sprida kunskap.

- Jag förstår att det kan vara jobbigt att lära sig nya ord och pronomen men jag uppskattar väldigt mycket att folk vill lära sig att förstå. Trots alla utmaningar så får jag mycket kärlek och styrka av många personer. Kärleken övervinner allt.

-----------------

Följ Hannes på Instagram: @livetsomhannes Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad: