/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Haparanda laddar för framtiden

- Det är bra för miljön och en viktig service både till haparandabor och våra besökare, säger Haparanda stads kommunalråd Sven Tornberg. Foto: Haparanda stad

Nu lägger Haparanda stad in en högre växel för att öka elbilsanvändandet. Det kommande året ska nämligen laddinfrastrukturen för elbilar byggas ut i kommunen.

För att underlätta för allmänheten att ställa om till fossilbränslefria fordon sätter Haparanda stad nu upp ett antal publika laddstolpar där alla har möjlighet att ladda sin elbil.

- Vi satsar på en infrastruktur som inte finns och som vi tycker behövs, säger Haparanda stads kommunalråd Sven Tornberg.

- Det är bra för miljön och bra för Haparanda. Vi hoppas givetvis att det här ska underlätta för fler att skaffa elbil och det känns bra att nu verkligen kunna välkomna elbilsägare till vår kommun, fortsätter han.

Stolparna kommer att placeras på strategiska platser i centralorten, bland annat vid tågstationen och vid resecentrum. Tornberg poängterar att det här bara är början på elektrifieringen i kommunen.

- I nästa steg kommer vi också att titta på platser utanför centralorten, säger han.

Mot fossilfria bränslen

Parallellt med de publika laddstolparna kommer Haparanda stad även att investera i laddastolpar för den egna verksamhetens bilar.

- Vi arbetar med att ställa om kommunens bilpark till fossilfria bränslen. Planen är att successivt öka andelen elbilar i takt med att befintliga leasingavtal går ut och laddstolpar byggs, säger Tornberg.

- Energieffektiva och tysta elbilar med låga växthusgasutsläpp kommer att bidra till att vi kan minska vår klimatpåverkan. Vi laddar för framtiden, avslutar han.

Haparanda stad söker statligt stöd för att uppföra laddstolparna via Klimatklivet och Ladda bilen.

Senast uppdaterad: