/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Haparandas nya värmeverk snart i drift

Överblicksbild på den nya fjärrvärmeanläggningen i Haparanda. I förgrunden syns högar med flis som eldas inne i anläggningen. Foto: Haparanda stad

Just nu pågår torkeldning i värmepannan i den nya fjärrvärmeanläggningen. Provperioden pågår i cirka fyra veckor. Foto: Haparanda stad

Nu har torkeldningen startat i det nya värmeverket. Det innebär att testperioden för anläggningen är i gång.

I fredags föregående vecka inledde Haparanda värmeverk torkeldning i värmepannan det nya värmeverket i Haparanda.

Testperioden avslutas kring månadsskiftet oktober/november och anläggningen kommer då att tas i full drift. Maskinutrustning och den nya värmepannan ska trimmas in under några veckor innan anläggningen tas i bruk. Den nya pannan producerar värme på förnybart bränsle. Investeringen ligger på cirka 140 miljoner kronor och är den största investeringen för Haparanda värmeverk någonsin. 

- Att nu komma igång med torkeldning och provdrift är en stor milstolpe i detta projekt. Hela projektgruppen har gjort ett fantastiskt jobb och särskilt roligt har det varit att se engagemanget hos våra leverantörer och entreprenörer, säger projektledaren Jimmy Henriksson, Haparanda stad.

Värmepannan i det nya värmeverket. Foto: Haparanda stad

Den 44 ton tunga värmepannan. Foto: Haparanda stad

Den nya anläggningen ligger på industriområdet vid Bilprovningen och det första spadtaget togs i juli 2021. Byggprocessen har fortskridit enligt planering och anläggningen kommer att stå helt klar under senhösten 2023. En ackumulatortank planeras då att stå klar invid det nya värmeverket.

Den officiella invigningen är planerad att gå av stapeln lördagen den 29 oktober 2022.

Senast uppdaterad: