/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Hjälper äldre med allt mellan himmel och jord

Två medelålders kvinnor framför en byggnad.

Haparandas nya äldreombud Tuula Smeds, Asta Raatikainen och Susanne Haataja (inte med på bilden) är redo. Foto: Haparanda stad

Kommunens nya äldreombud kommer att ge råd, stöd och vägledning till alla invånare som är 65+.

- Vi finns för att ge dig som äldre en god livssituation. Alla 65-plussare i kommunens kan vända sig till oss för att få information, råd, stöd och tips i olika frågor. Vi hälper till med allt mellan himmel och jord, säger Asta Raatikainen.

Äldreombuden har tystnadsplikt, men handlägger inga enskilda ärenden och kan inte ompröva eller ändra fattade beslut. Det går att få hjälp av äldreombuden på svenska eller finska.

- Det kostar ingenting att vända sig till oss och den äldre kan alltid vara anonym. Även anhöriga och närstående är välkomna att ta kontakt, säger Raatikainen.

Ett praktiskt stöd

Insatserna kan till exempel handla om att hjälpa till vid kontakter med olika myndigheter, att ge praktiskt stöd för att komma till sjukvården, att hitta rätt i den kommunala verksamheten eller att fylla i blanketter.

- Ensamhet är ett gissel. Vi kommer därför också att arbeta för en ökad social aktivitet i den här gruppen, säger Raatikainen.

- Förhoppningsvis kan vi tillsammans med andra aktörer genomföra olika typer av aktiviteter och evenemang. Bingo, promenader eller korvgrillning - det är upp till de äldre, tillägger kollegan Tuula Smeds.

Både Raatikainen och Smeds har stor erfarenhet inom äldreomsorgen. De ser nu fram emot det nya uppdraget.

- Att få chansen att jobba som äldreombud är en ynnest. Uppdraget är otroligt viktigt och vi kommer att göra vårt bästa för att hjälpa och stötta våra äldre, avslutar de.

Så kommer du i kontakt med äldreombuden

Telefon: 073- 076 7105 (måndag till fredag)

Besök (Lunden): måndagar kl. 08.30 - 09.30, eller enligt överenskommelse.

Senast uppdaterad: