/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Huskurage ska stoppa våld

Suvi Järvinen-Valo och Karl Axel Kyösti hoppas att konceptet huskurage ska ge grannar verktyg att agera för att förhindra och förebygga våld i nära relationer. Foto: Haparanda stad

Huskurage finns för att förebygga våld i nära relationer. Nu införs den i Haparandabostäders fastigheter.

Varje år dödas 20 människor av sin nuvarande eller tidigare partner. Samtidigt lever 200 000 barn i hem med våld. I ljuset av denna dystra statistik bestämde sig Peter Svensson och Nina Rung för att göra någonting. De startade organisationen Huskurage.

Huskurage hjälper grannar att agera för att förhindra våld i hemmet. Det kan vara livsavgörande att agera direkt när något sker i huset där vi bor eller vistas.

- Den typ av våld som sker i nära relationer och i hemmet är ingenting vi kan blunda för. Vi behöver istället agera, visa civilkurage och visa att vi bryr oss om våra grannar, säger Suvi Järvinen Valo, chef för Haparanda stads individ- och familjeomsorg.

Tre konkreta steg

Den policy om huskurage som Haparandabostäder har antagit har tre steg: 1). ring eller knacka på, 2). hämta en annan granne, hyresvärd eller bovärd, och 3). ring polisen. Haparandabostäder kommer nu att informera alla hyresgäster om hur man som granne bör agera vid oro för våld i nära relationer.

- Vi kommer att ha information i trappuppgångar och på nätet. Tanken är också att dela ut boken ”Huskurage – från oro till omtanke” till alla våra hyresgäster, säger Kalle Kyösti, VD för Haparandabostäder.

- Vi vill att alla ska känna sig trygga i sitt hem och Huskurage uppmuntrar till att visa omtanke. Genom att hjälpas åt kan vi förebygga, förhindra och stoppa hot och våld, avslutar Kyösti.

Mer om Huskurage

Huskurage är en ideell förening med mål att förebygga och förhindra våld i nära relation genom att ge grannar verktyg att agera. Det är en policy som uppmanar grannar att visa omtanke och omsorg vid oro för att någon far illa. Läs mer om Huskurage på www.huskurage.se Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: