/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Målet är perfekta skidspår

Fredrik Boman, pistmaskinförare och spårdragare. Foto: Haparanda stad

Fredrik Boman preparerar skidspåren i Haparanda flera gånger i veckan. Nu ska han dra spår till det klassiska Nordenskiöldsloppet, världens tuffaste skidtävling.

Fredrik Boman kör upp skidspåren i Riekkola och på Stadsviken, samt drar spår ut till Hanhinkari. Han kör upp spåren flera gånger i veckan. 

- Hur lång tid det tar brukar bero på snömängd och väderförhållanden, men i Riekkola brukar det ta 2-3 timmar. Jag vill inte köra för fort eftersom jag vill ha koll på resultatet bakom mig, säger Fredrik.

Helst kör han under tidig morgon för att spåren ska hinna frysa till och bli hårda. Temperatur, vind och snöfall bestämmer. 

- Det gäller att läsa av snön, så du ser var det behöver jämnas till eller skrapas av. Känslan är oerhört viktig, säger han.

- Jag tror faktiskt att jag har större krav på spåren än åkarna, tillägger han med ett leende.

Fredrik är säkerheten själv bakom spakarna. Foto: Haparanda stad

Inbjudan till Nordenskiöldsloppet

- Här i Haparanda är vi måna om att hålla en bra kvalité på spåren. Kanske är det som fick arrangörerna till Nordenskiöldsloppet att höra av sig, säger Fredrik.

Nordenskiöldsloppet Länk till annan webbplats. går av stapeln den 28 mars. Loppet har en banlängd på 220 km vilket gör tävlingen till världens längsta skidlopp.

- Jag åker upp till Jokkmokk den 25 mars. De hämtar pistmaskinen dagen innan. Väl framme är det bara att sätta igång att dra spår tillsammans med mina kollegor från andra kommuner, konstaterar han.

Fredrik menar att det är en annorlunda och spännande utmaning.

- Jag känner mig hedrad att få vara med, avslutar han.

Senast uppdaterad: