/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Nu firar vi demokratin

En leende ljushårig kvinna bredvid en skäggprydd leende man framför ett soldränkt torg.

Maria Granström, projektledare och Joakim Jakobsson, kommunsekreterare ser fram emot onsdagen invigning. Foto: Haparanda stad

Demokratistugan är ett fysiskt och digitalt kunskapscenter om demokrati som turnerar runt i landet under 2021. Den 1 september kommer den till Haparanda.

I år är det 100 år sedan både kvinnor och män för första gången fick rösta i val till riksdagen. Införandet av den allmänna och lika rösträtten utgör en av de viktigaste politiska reformerna under 1900-talet och ses som demokratins definitiva genombrott i Sverige.

- Ett av en kommuns huvuduppdrag är att främja demokratin. Därför är det viktigt att vi uppmärksammar 100 år med allmän och lika rösträtt, säger Sven Tornberg, kommunalråd i Haparanda.

- Vårt demokratiska samhälle är något vi ska vara stolt över, poängterar han.

För att fira demokratin detta jubileumsår kommer Demokratistugan till Haparanda. Arrangemanget sker i samarbete med Länsstyrelsen i Norrbotten.

- Vi bjuder på ett späckat program med panelsamtal och föreläsningar, säger Joakim Jacobsson, kommunsekreterare, Haparanda stad.

Ett mobilt kunskapscenter

Demokratins historia, samtid, framtid och den lokala demokratin gestaltas i Demokratistugan, såväl fysiskt som digitalt.

- Vi har särskilt fokus på våra skolungdomar. De har bjudits in för att delta i en rad olika aktiviteter, seminarier och workshops, säger Jacobsson.

- Men givetvis är alla som är intresserade eller bara har vägarna förbi välkomna att titta in, tillägger han.

Invigning och program

Den 1 september klockan 10.00 invigs Demokratistugan av Sven Tornberg, kommunalråd i Haparanda, Lotta Finstorp, landshövding i Norrbotten och Hans Dahlgren, EU-minister.

Se program för Demokratistugan i Haparanda

Läs mer om Demokratistugan på vardemokrati.se Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: