Google Translate

You can translate this site to other languages using Google Translate. Follow the link ‘Google Translate’ to proceed.

Logotyp för Haparanda kommun, länk till startsida

Google Translate

You can translate this site to other languages using Google Translate. Follow the link ‘Google Translate’ to proceed.

Vad söker du efter?

Publicerad:

Sommarbrev från kommunalrådet

Kommunalråd Nina Waara. Foto: Haparanda stad

Kommunalråd Nina Waara. Foto: Haparanda stad

Dialog och information är områden som alltid kan förbättras och för att tydligare nå ut till er medborgare så kommer jag att med jämna mellanrum att skriva och informera om vad som händer och vad som är på gång i vår kommun.

Det jag får många frågor kring är bygget av vår nya sim- och bollhallar, där fortgår arbetet och nu börjar bygget ta form även ovan jord. Så här långt håller man både tidsplan och budget och sim- och bollhallarna beräknas vara färdigt i slutet av 2025.

Ett annat stort projekt som pågår i vår kommun är elektrifieringen av järnvägen på sträckan Laurila-Torneå-Haparanda. Det syns bland annat på järnvägsbron som nu målas om på finska sidan så hela bron får samma färg. Bron breddas också för att kunna elektrifieras. Det sker också ombyggnader av Haparandas norra bangård och hela arbetet beräknas vara färdigt hösten 2024. Man jobbar även med att synkronisera tidtabellerna så att vi ska kunna ta tåget från Haparanda till Helsingfors.

Kulturarv

Tillsammans med Torneå jobbar vi på en Unescoansökan, ansökan syftar till att föra upp Torneälvs håvfiskekultur på Unescos lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. Under 2024 kommer en ansökan att sammanställas och lämnas in till Unesco i mars 2025. Ansökan görs i samarbete med traditionsutövare, ISOF och Museiverket. Den mellanstatliga kommittén för Unescos konvention om det immateriella kulturarvet fattar beslut om upptagningen till listan i december 2026.

Musik och sång

Vi har en händelserik sommar framför oss med många evenemang, som bland annat Kalott Jazz & Blues som gästas av artister från både Sverige och Finland och där det stora dragplåstret i år är Eric Gadd. Sommar i parken är tillbaka i juli månad med aktiviteter för stora och små, likaså är skärgårdstrafiken tillbaka under juli månad och utgår från cementkajen ut till Hanhinkari och Tornefurö.

I mitten av juli fylls våra gator med klassiska bilar då Classic motor meet arrangeras i tre dagar. Under juli månad har vi allsång i parken en gång i veckan som avslutas med en visfestival. I juli arrangeras även Seskarö skärgådsfestival och Sikfesten i Kukkolaforsen.

Vi kommer att få njuta av musik och kultur under hela sommaren. Självklart händer det även mycket annat spännande i vår kommun under hela sommaren, så passa på att besök olika evenemang och njut av sol, värme och trevliga möten i sommar!

Trevlig sommar önskar jag er alla!

Varma hälsningar från

Nina Waara Kommunalråd

Taggar:

Kommun och politik

Senast Uppdaterad: