Google Translate

You can translate this site to other languages using Google Translate. Follow the link ‘Google Translate’ to proceed.

Logotyp för Haparanda kommun, länk till startsida

Google Translate

You can translate this site to other languages using Google Translate. Follow the link ‘Google Translate’ to proceed.

Vad söker du efter?

Publicerad:

Ett år med hotell- och turismprogrammet i Haparanda

Tallrik och servering. Foto: Haparanda stad

Foto: Haparanda stad

Hotell- och turismprogrammet på Tornedalsskolan startade HT-23 med 10 elever. Antagningsprocessen inför höstterminen 2024 pågår nu och skolan planerar för en ny grupp med 10-talet elever i årskurs 1.

Hotell- och turismprogrammet leder till en yrkesexamen som erbjuder eleverna en direkt väg till arbetslivet efter gymnasiet. Programmet är designat för att ge en gedigen grund inom hotellverksamhet, turism, marknadsföring och entreprenörskap. Yrkesutgången är receptionist. Eleverna lär sig teorin bakom service och gästfrihet samt praktiska kunskaper genom arbetsplatsförlagd utbildning (APL) som ger dem en verklig inblick i branschen.

Samarbetet med lokala företagare är jätteviktigt för att vi ska kunna erbjuda en attraktiv och relevant utbildning till våra elever. Vi är beroende av företagare som kan erbjuda APL-platser men som även kan tänka sig att engagera sig i bland annat programråd där vi tillsammans kan diskutera utbildningen och hur vi kan utveckla den, säger Briitta Suopanki, yrkeslärare hotell och turismprogrammet.

Information om hotell och turismprogrammet på programrådet som hölls nyligen. På bild, programlärare Briitta Suopanki och Jonaz Yngström studie- och yrkesvägledare. Foto: Haparanda stad

Information om hotell och turismprogrammet på programrådet som hölls nyligen. På bild, programlärare Briitta Suopanki och Jonaz Yngström studie- och yrkesvägledare. Foto: Haparanda stad

Betonar vikten av samarbete

Hotell och turismprogrammets kurser innehåller många praktiska moment vilket bygger på ett gott samarbete med arbetslivet för att eleverna ska få möjlighet att arbeta praktiskt i verkligheten även under andra perioder än bara APL.

- Exempel på projekt som vi genomfört under det första året är arbete med frukost och bufféservering, både i skolan men även utanför skolan, arbete på julbordsservering, arbete i våningsservice, studiebesök till olika företag i branschen, säger Briitta Suopanki

Eleverna är också högst delaktiga i utvecklingen av programmet och deltar vid till exempel programråd. Hotell- och turismprogrammet höll nyligen sitt första programråd där bland annat lokala företagare inom hotell, restaurang och besöksnäringen deltog samt även representanter från hotell- och restaurangfacket och branschorganisationen Visita.

- Till det första programrådet hade eleverna ordnat fika och deltog aktivt under mötet, säger Briitta Suopanki.

För dig som vill veta mer om programråd och dess syfte, läs mer på Skolverket Lokala programråd och yrkesråd- forum för samverkan - Skolverket Länk till annan webbplats.

Taggar:

Förskola och skola

Senast Uppdaterad: