Publicerad:
Kampanjen Tänk säkert 2024
Oktober är EU:s informationssäkerhetsmånad, European Cyber Security Month, och arrangeras av EU:s byrå för nät- och informationssäkerhet (Enisa).
Kampanjen Tänk säkert ska öka medvetenheten om informations- och cybersäkerhetsfrågor. Den arrangeras under informationssäkerhetsmånaden i oktober. Digitaliseringen ökar snabbt och påverkar i hög grad enskilda individer och samhället som helhet. Det gör att det är nödvändigt att lägstanivån på samhällets informations- och cybersäkerhet höjs. Kampanjen är ett led i detta och genomförs av MSB tillsammans med polisen. Därutöver har ett stort antal samarbetspartners från privat, offentlig och ideell verksamhet engagerats för att sprida kampanjens budskap.
Tre teman är gemensamma i årets kampanj:
- Nätfiske och skadlig kod
- Digital identitet
- Säkrare på nätet
Ta del av kampanjens viktiga innehåll på Kampanjen Tänk säkert 2024 (msb.se) Länk till annan webbplats.

Nätfiske och skadlig kod
Phishing heter nätfiske på svenska och är en omskrivning från engelskans fishing. Nätfiske är idag den vanligaste metoden angriparen använder för att komma åt lösenord eller bank- och kortuppgifter.
Ett tillsynes vanligt och oskyldigt mejl kan ge angriparen tillgång till känslig information som lösenord och kortuppgifter om mottagaren följer uppmaningarna eller erbjudanden i mejlet. Om du klickar på länken i meddelandet så kan den leda till en falsk webbsida som liknar den i meddelandet angivna avsändarens egna och ett inloggningsformulär där du uppmanas fylla i känslig information för att kunna ta del av erbjudandet.
Angriparen skickar ut ett massutskick till ett stort antal mottagare i hopp om att några nappar. E-posten kan se ut att komma från en bank, eller annan välkänd organisation.
Spridning av skadlig kod via mejl
Genom att öppna filer som bifogas i mejl kan du luras att ladda ner kod och programvara som skadar din dator. Angriparen kan då ta kontroll över din dator, registrera in dina tangenttryckningar och få tillgång till känslig information som dina personuppgifter och lösenord.
Skadlig kod kan också resultera i att all din information på datorn krypteras och blir oåtkomlig för dig. Denna typ av kod kallas ransomware, eller utpressningsvirus. Det enda sättet att vara säker på att man återfår tillgång till informationen förutsätter att du gjort säkerhetskopior och att du kan återläsa dem.
Mejl med skadlig kod innehåller ofta ett attraktivt, tidsbegränsat erbjudande eller en stor nyhet. Genom att ange brådska så vill avsändaren att du som mottagare ska släppa din vaksamhet.
Klicka bara på kända länkar
Tänk på att vara försiktig med att klicka på länkar, bilagor eller ladda ned program som kommer via mejl, sms eller olika webbsidor särskilt när du inte känner till avsändaren. Om du är osäker på om en fil du ombeds ladda ner från nätet kan innehålla virus eller annan skadlig kod bör du avstå. Har du redan laddat ner en sådan fil, undvik att öppna den och använd antivirusskyddet för att söka igenom filen.
Om du har råkat klickat på en länk eller öppnat en bilaga
Är du anställd i en organisation och misstänker skadlig kod eller tror att du klickat på en olämplig länk ska du genast rapportera till it-kontoret inom din organisation.
Har du angett inloggningsuppgifter för att få åtkomst till information, ändra dem omedelbart.
Kommun och politik
Senast Uppdaterad: