Publicerad:
Vinterunderhåll på kommunens vägar
Vintern är här och med den kommer snö och halka! Kommunens snöröjning sköts av en entreprenör, BDX som är redo att ta sig an snöröjningen med full kraft för att hålla gatorna snöfria för bästa tillgänglighet och framkomlighet.
Ibland faller stora mängder snö under ett eller flera dygn i följd, vid dessa tillfällen arbetar plogbilarna med högsta kapacitet för att så snabbt som möjligt forsla bort snön. Här är några viktiga punkter att tänka på för att underlätta arbetet och hålla våra gator säkra och framkomliga under vinterhalvåret;
- Parkera smart: Se till att parkera ditt fordon på din tomt eller på anvisad parkering, inte på allmän gata. Detta gör det lättare för snöröjningsfordonen att komma fram och göra sitt jobb.
- Placera sopkärl rätt: Ställ sopkärl och annat lösöre vid tomtgränsen så att de inte står i vägen för snöröjningen.
- Använd din tomt för snön: När du skottar snö, använd din egen tomt som avlastningsyta. Låt inte snön hamna på trottoarer, gatumark, parker eller hos grannen.
- Håll koll på barnen: Stora snöhögar är fantastiska att leka i, men håll ett vakande öga på barnen. De kan vara svåra att se för maskinförarna, och vi vill undvika olyckor.
- Ta bort snö och istappar från tak: Se till att avlägsna snö och istappar från taket så att ingen riskerar att skadas om de lossnar. Säkerhet först!
Varför lämnas en plogvall vid min infart?
En plogvall lämnas ofta vid infarter till privata tomter av flera skäl:
Effektivitet: Snöröjningsfordon är designade för att snabbt och effektivt röja stora mängder snö från vägarna. För att hålla tempot och säkerställa att huvudvägarna förblir framkomliga, skjuts snön åt sidan, vilket ibland resulterar i plogvallar vid infarter.
Säkerhet: Genom att skapa plogvallar vid infarter kan snöröjningsfordonen undvika att blockera hela vägen, vilket skulle kunna skapa farliga situationer för andra trafikanter.
Logistik: Att helt undvika plogvallar vid varje infart skulle kräva betydligt mer tid och resurser. Genom att lämna plogvallar kan snöröjningsarbetet utföras snabbare och mer kostnadseffektivt.
Snöns placering: Snön måste placeras någonstans, och att skjuta den åt sidan är ofta den mest praktiska lösningen. Det är tyvärr oundvikligt att vissa infarter påverkas.
Vem ansvarar för vad?
Ansvaret för skötsel och underhåll av gator och vägar är uppdelat enligt följande:
Statliga vägar - Trafikverket
Kommunala gator – Kommunen
Privata fastigheter – fastighetsägaren
När snöröjs min gata eller fastighet?
- Gator nödvändiga för samhällsviktig service samt hälsocentral, skolor och daghem prioriteras.
- Privata infarter plogas ej.
- Skolor och daghem snöröjs inte under helger och helgdagar.
- Entreprenörerna plogar tidigast vid 5 cm snödjup och senast vid 7 cm. I möjligaste mån ska snöröjning under pågående snöfall undvikas.
Halkbekämpning
Sandning utförs vid halka och ibland även i förebyggande syfte. För självhjälp finns det möjlighet att hämta sand i något av de kärl som finns utplacerade i flera byar.
Här finns hittar du sandlådornas placering: Snöröjning | Haparanda stad Länk till annan webbplats.
Kontakt
Synpunkter och felanmälan: Gatuavdelningen 0922-685 20 under dagtid måndag-fredag.
Du kan också skicka in felanmälan digitalt: Felanmälan | Haparanda stad Länk till annan webbplats.
Boende och miljö
Senast Uppdaterad: