Publicerad:
Invasiva främmande arter – ett växande problem

Jättebalsamin. Foto: Naturvårdsverket
Sommaren står runt hörnet och inom kort börjar det att grönska. I vissa trädgårdar, på ängar och i grönområden växer kanske fler växter än de som hör hemma i vårt geografiska område – då handlar det om invasiva växter. Invasiva växter är främmande arter som tränger ut inhemska växter. De sprider sig kraftigt och påverkar den biologiska mångfalden.
Vanliga invasiva växter är bland annat jätteloka, jättebalsamin, blomsterlupin och tromsöloka. Fastighetsägare har ett ansvar att bekämpa invasiva arter på sin egen mark. Det gäller för så väl kommunen, som för enskilda privata tomtägare. Kommunen har också en mycket viktig roll i att säkra att avfallet från invasiva främmande arter hanteras så att det förstörs och inte i sig blir en spridningskälla.
Så bekämpar du invasiva växter
Att bekämpa invasiva arter inom ett område kan ta flera år beroende på växtens fröbank, en sorts lagring av vilande frön som finns i marken. Det är viktigt att vara konsekvent och bekämpa arten i området varje år tills den försvinner helt.
En bra tid att påbörja bekämpningen är under våren och försommaren, innan växterna har hunnit gå i blom och spridit sina frön. Här finner du generella råd om hur du bäst bekämpar invasiva främmande växter på land Länk till annan webbplats.
I Haparanda kommun lämnar du invasiva växter på Återvinningscentralen på Tjädervägen 10.
- Använd dubbla, genomskinliga plastsäckar
- Förslut båda säckarna noggrant
- Lämna säckarna till personalen på plats – släng dem inte bland trädgårdsavfall
Öppettider ÅVC
Tisdagar: kl. 8.00-16.00 (lunchstängt kl. 11.00-12.00)
Onsdagar: kl. 8.00-16.00 (lunchstängt kl. 11.00-12.00)
Torsdagar: kl. 12.00-20.00
Det är kostnadsfritt (ingår i grundtaxan) att lämna in grovavfall från enfamiljshus, brf lägenheter, hyreslägenheter mot uppvisande av kupong.
Till grovsopor räknas den skrymmande delen av hushållsavfallet som inte får plats i gröna sopkärlet. Ex. Kasserade möbler, cyklar, barnvagnar, elektronik, vitvaror, stora mattor m.m.
Trasiga/kasserade kläder, skor, textilier, böcker, kuddar, täcken, sängkläder, mindre varor m.m. allt brännbart som ryms i det gröna sopkärlet skall slängas där.
Material som omfattas av producentansvar, well/kartong förpackningar, tidningar, blandplast, glas, metall, batterier, glödlampor, lysrör, elektronik, vitvaror (kyl, frys, spis) går också att lämna in till ÅVC
Vid frågor ring personalen på kontoret
0922-613 60
Mer information om hur du kan förebygga och bekämpa invasiva främmande arter finns här:
Trädgårdsavfall och invasiva arter | Haparanda stad Länk till annan webbplats.
Invasiva främmande arter − djur och växter (naturvardsverket.se) Länk till annan webbplats.
Rapportera invasiva arter om du ser några!
Det är viktigt att följa spridningen av invasiva arter. Rapportera in dina fynd så bidrar du med viktigt informationsmaterial för kartläggning av de invasiva arterna

Blomsterlupin. Foto: Arkivbild
Viktig information om blomsterlupin
Blomsterlupin omfattas idag inte av den lagstiftning som rör invasiva främmande arter, men eftersom den är mycket invasiv rekommenderar Naturvårdsverket att man avstår från att plantera den och försöker förhindra att den sprider sig om man har den på sin mark.
Hindra spridning av blomsterlupinen i svensk natur
Bidra gärna till att bekämpa blomsterlupin genom att slå den innan den sätter frö, slå gärna flera gånger på en växtsäsong. Vid en mindre förekomst kan du ta bort hela växten genom att gräva eller dra upp den.
Växtmaterialet bör tas bort så att växtplatsen inte blir för näringsrik. Återkom till samma område senare under växtsäsongen och även följande år för att ta bort växterna som har grott från fröna i marken.
Observera att markägarens tillstånd krävs om du vill göra åtgärder på annans mark!
Läs Naturvårdsverkets rekommendationer om blomsterlupin Länk till annan webbplats.
Rapportera fynd av blomsterlupin
Om du hittar blomsterlupin i naturen är det bra om du rapporterar in det till Artportalen via: www.invasivaarter.nu Länk till annan webbplats.
När du rapporterar behöver du skicka med bilder av fyndet för att underlätta artbestämning.
Möjliga effekter
Blomsterlupin utgör ett hot mot biologisk mångfald då den konkurrerar ut växter i de miljöer som den trivs i, som till exempel vägkanter och järnvägsbankar.
På sikt kan blomsterlupin påverka vegetationen där den etablerat sig på grund av sin förmåga att binda kväve och därmed gödsla marken.
Boende och miljö
Senast Uppdaterad: