Publicerad:
Ny socialtjänstlag är nu beslutad

Foto: Haparanda stad
Den 20 maj beslutade Riksdagen att Sverige får en ny socialtjänstlag. Den börjar gälla den 1 juli 2025 och innebär att socialtjänsten ska bli mer tillgänglig, insatser ska kunna ges tidigare och arbetet ska vila på kunskap och erfarenhet. För att lyckas krävs att hela kommunen arbetar tillsammans.
Den nya lagen ersätter den gamla från 1982 och är anpassad efter dagens samhälle. Fler barn och unga behöver stöd, äldre lever längre, och psykisk ohälsa har ökat. Därför ska socialtjänsten bli mer förebyggande, lättare att nå – och mer samordnad.
Hela kommunen får ett tydligare ansvar
En av de största förändringarna är att ansvaret för att planera stödinsatser inte längre bara ligger på socialtjänsten. Hela kommunen – från skola, förskola och fritid till samhällsplanering, kultur och äldreomsorg – ska arbeta mer gemensamt för att möta människors behov.
Det handlar om att upptäcka behov i tid, samverka bättre och göra det enklare att få rätt hjälp, oavsett vilken verksamhet invånaren först kommer i kontakt med.
Det här är nytt
- Hjälp ska kunna ges tidigare – innan problemen blivit stora
- Viss rådgivning och stöd ska kunna erbjudas utan ansökan eller utredning
- Socialtjänsten ska vara lättare att nå – digitalt och fysiskt
- Kommunen ska planera insatser för hela befolkningen
- Alla insatser ska vila på vetenskap och beprövad erfarenhet
En förändring som sker stegvis
Även om lagen börjar gälla 1 juli 2025 kommer förändringen att ske över tid. Varje kommun har möjlighet att anpassa arbetet efter sina förutsättningar. I Haparanda kommun kommer du som invånare successivt märka att det blir enklare att få kontakt, tydligare information och mer samordnade insatser.
Omsorg och stöd, Kommun och politik
Senast Uppdaterad: