/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

På måndag testas Hesa Fredrik

En tuta på ett hustak.

På måndag kontrolleras det att Hesa Fredrik fungerar. Foto: Haparanda stad

Fyra gånger per år kontrolleras det att signalen Viktigt meddelande, även kallat Hesa Fredrik, fungerar. På måndag 7 mars är det åter dags för test av utomhusvarningen.

På måndag den 7 mars klockan 15.00 är dags att testa ”viktigt meddelande till allmänheten-tutorna”, som till vardags går under namnet ”Hesa Fredrik. Med anledning av kriget i Ukraina och det allvarliga läget i omvärlden vill Myndigheten för samhällsskydd och beredskap betona att det på måndag endast rör sig om ett planerat test.

Se en karta över var "varningstutorna" finns placerade i vår och andra kommuner Länk till annan webbplats.

Mer information om VMA på Krisinformation.se Länk till annan webbplats.

Mer information om VMA på MSB:s webbplats Länk till annan webbplats.

En del av Sveriges krisberedskap

Utomhusvarningen och signalen Viktigt meddelande, VMA, är ett varningssystem som används vid olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner. Det är en viktig del av Sveriges krisberedskap. För att kontrollera att signalen fungerar så testas den fyra gånger per år.

Tidpunkten för testerna är klockan 15.00 den första helgfria måndagen. Under 2022 testas signalen följande datum:

  • 7 mars
  • 13 juni (observera att detta är den andra måndagen i juni då nationaldagen 6 juni, infaller första måndagen och då genomförs inget test)
  • 5 september
  • 5 december

Larmet testades för första gången 1931 och även om dess officiella namn är Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) fick den snart sitt mer kända namn.

Oscar Fredrik Rydqvist, krönikör på Dagens Nyheter, tyckte att den nya larmsignalen lät lika hes som han själv och uttrycket spred sig sedan snabbt, bland annat uppmärksammades namnet av Karl Gerhard.

De allra flesta kallar den "Hesa Fredrik". Den på olika sätt tjutande signalen som varnar vid akuta hotsituationer som krig, allvarliga bränder, gasutsläpp, hot mot vattenförsörjning, extrema väderförhållanden och andra kritiska situationer. Signalen finns i fyra olika kategorier – beredskapslarm, flyglarm, viktigt meddelande till allmänheten (VMA) och faran över.

Om signalen hörs i skarpt läge ska allmänheten:

  • Gå inomhus.
  • Stänga alla dörrar, fönster och om möjligt ventilation.
  • Lyssna på Sveriges radios P4 eller se på TV eller text-TV.
  • Ta del av information på webbplatsen Krisinformation.se Länk till annan webbplats..
  • Ta del av information från informationsnumret 113 13.
  • Numret 112 ska endast användas vid akut fara. Du ska inte använda det för att få mer information. 

Tänk också på att vid en allvarlig händelse är det lätt att rykten och desinformation sprids. Om du misstänker att en uppgift inte är sann, ska du inte sprida den. Kontrollera alltid källan om du känner dig osäker.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Senast uppdaterad: