/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Rehabteamet hjälper individer till en friskare vardag

Kristiina Lantto, Pia Kultima och Sara Taavela ingår i Haparandas rehabteam. Foto: Privat

Rehabilitering i hemmet är en viktig del av kommunens hälso- och sjukvård. Målet är att alla som drabbats av skada eller sjukdom ska kunna bo i sina hem.

Rehabilitering handlar om träning, råd och stöd till en fungerande vardag. Syftet är att hjälpa personer som är sjuka eller skadade att återfå bästa möjliga funktionsförmåga och ett liv med god livskvalitet.

- Träningsmomenten kan till exempel handla om gång- och trappträning, att komma i och ur sängen eller att klara sin dagliga hygien. Det är alltid brukarens egna mål som är utgångspunkten för våra insatser, säger Pia Kultima, legitimerad arbetsterapeut, och en av tre medarbetare i Haparanda stads rehabteam.

- Målet är att göra det möjligt för så många som möjligt att kunna leva ett självständigt liv, fortsätter hon.

Hemrehabilitering till ännu flera

Rehabteamet startade sin verksamhet under våren 2019. Teamet består av arbetsterapeuter och fysioterapeuter. Patienter refereras till rehabteamet via hemtjänst och biståndshandläggare, men även via den enskilde och dennes anhöriga.

- Forskning visar att rehabilitering efter till exempel en stroke i många fall är bättre i den redan bekanta hemmiljön än någon annanstans, säger Kultima.

- Det är bland annat därför som vi nu utvecklar vårt samarbete med Hälsocentralen här i Haparanda. Vi vill kunna erbjuda våra medborgare hemrehabilitering i ännu större utsträckning. Det är bra för alla, inte minst den enskilde individen, avslutar Kultima.

Informationsmaterial

Broschyr om rehabteamet (pdf) Pdf, 144.1 kB.

Läs mer om hemsjukvård

”Förut tänkte jag att jag inte klarar av någonting längre men nu känner jag att jag faktiskt klarar av saker i min vardag, naturligtvis i min egen takt men jag klarar det!” - Kvinna, 84 år.

Senast uppdaterad: