/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Skänker telefoner till Ukraina

Pia Marttinen med gamla telefoner som ska skänkas till krigsdrabbade Ukraina. Foto: Haparanda stad

Haparanda stads kultursekreterare Pia Marttinen ordnar så att civila i det krigsdrabbade Ukraina får tillgång till kommunikationsmedel. Foto: Haparanda stad

Haparanda stad bidrar med hjälp till Ukraina och skänker nu 100 telefoner till civilbefolkningen.

Det handlar om kommunala smartphones som genom åren har bytts ut mot nya och därmed samlats på hög. Istället för att kassera telefonerna så skänker Haparanda stad dem till civilbefolkningen i det krigsdrabbade Ukraina.

Till användning

Initiativet kommer från kultursekreteraren Pia Marttinen. I en facebook-grupp med förankring i Haparanda men knuten till Ukraina såg Pia Marttinen att man efterfrågade bland annat smartphones. Då föddes idén med att fråga arbetsgivaren, Haparanda stad om det möjligtvis fanns begagnade smartphones som kunde skänkas bort, varvid elektronikansvarig på IT-kontoret aviserade om grönt ljus gällande 100 telefoner.

Fyller behov

Telefonerna har gjort sitt inom verksamheterna, vissa av dem saknar batteriladdare och andra funktioner, men all utrustning som kan komma till användning i ett krigsdrabbat land tas väl emot. På fredag denna vecka skickas leveransen med telefonerna från Haparanda ner till Ukraina.

- Jag blev riktigt glad över det stora antalet som kunde skänkas, och nu vid juletid värmer det ju extra mycket att kunna hjälpa till, säger Pia Marttinen.

Senast uppdaterad: