/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Skärpta allmänna råd i Norrbotten

Medelålders man i grön skjorta står framför mikrofoner. Presskonferens.

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt under Region Norrbottens presskonferens 2 oktober. Bild: Region Norrbottens youtubekanal

För att stoppa spridningen av covid-19 införs från och med idag lokala restriktioner i Norrbotten.

------------------------------------------

Suomalainen teksti

------------------------------------------

Folkhälsomyndigheten har, efter samråd med bland annat smittskyddsläkaren och länsstyrelsen i Norrbottens län, fattat beslut om skärpta allmänna råd. Syftet är att ytterligare minska trängsel och antalet kontakter mellan människor.

Gäller från i dag

Beslutet om skärpta allmänna råd gäller från och med i dag, den 10 november, till och med den 8 december – men kan förlängas.

Alla som vistas i Norrbottens län uppmanas att:

  • Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge. Man bör också undvika vissa typer av aktiviteter om de inte går att genomföra utan fysiskt avstånd till andra, som kontaktsporter eller hälso- eller skönhetsvård som inte är medicinskt motiverad.
  • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
  • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet. Det är dock viktigt att tänka på att den som har symtom som kan vara covid-19 ska undvika all nära kontakt med andra.

  • Avstå från att göra onödiga resor. Resor inom eller mellan regioner kan bidra till att öka smittspridningen eftersom man ofta träffar nya personer, vilket leder till att nya smittkedjor startas. Man bör därför, så långt som möjligt, avstå från sådana resor. Detta råd är inte tänkt att hindra människor från att exempelvis ta sig till arbete, studier/sysselsättning eller den vård som kräver att man är på plats.

Skärpta allmänna råd för arbetsplatser och för verksamheter

Tisdagens beslut omfattar också skärpta allmänna råd för arbetsplatser och för verksamheter – som exempelvis butiker, köpcentrum och idrottsanläggningar.

  • Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden. Det kan vara åtgärder som att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar för att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp. Övriga verksamheter kan minimera antalet besökare vid samma tidpunkt, anpassa öppettiderna, och erbjuda digitala alternativ.

Ansvariga myndigheters webbplatser

Råden utgår från att var och en har en skyldighet att, enligt smittskyddslagen, göra det man kan för att skydda andra från risken att smittas av covid-19.

Beslut om skärpta allmäna råd på Folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats.

Folkmyndigheten förklarar vad de allmänna råden vid lokala utbrott innebär Länk till annan webbplats.

Med anledning av coronapandemin bjuder Region Norrbotten och Länsstyrelsen i Norrbotten in till en myndighetsgemensam pressträff i eftermiddag kl. 15.00.

Följ presskonferensen på Region Norrbottens webbplats Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: