/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Tillsammans minskar vi smittspridningen

Bild som visar texterna "tack för att ni hjälper till att minska smittspridningen genom att stanna hemma när ni är sjuka, tvättar händerna och håller avstånd".

Foto: Södertälje kommun

Alla har ett ansvar att begränsa smittspridningen av covid-19 och det är mycket viktigt att fortsätta följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Vi behöver ta fortsatt gemensamt ansvar för att bromsa covid-19, bland annat genom att hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma vid minsta symtom som påminner om förkylning och influensa.

Följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer och var rädd om dig själv och andra. Det gäller både på arbetet, i skolan och i privatlivet.

Hög ålder är den främsta riskfaktorn för att bli allvarligt sjuk i covid-19 och vi har alla ett ansvar att skydda äldre från smitta. Vi uppmanar därför alla anhöriga att för tillfället inte besöka något av våra äldreboenden.

Läs Folkhälsomyndighetens rekommendationer till dig som är 70+ Länk till annan webbplats.

Se Folkhälsomyndighetens aktuella riktlinjer och rekommendationer på krisinformation.se Länk till annan webbplats.

Om du har symptom

Har du minsta symtom på infektion som påminner om förkylning och influensa ska du stanna hemma. Det gäller även om du bara har lindriga symtom, som en lätt förkylning.

Du ska inte gå till jobbet eller skolan, eller lämna barn på förskolan. Barn som är friska kan gå i skola och förskola även om någon annan i familjen är sjuk, men om du som vårdnadshavare är sjuk ska du inte följa med barnet in i skolans eller förskolans lokaler.

Alla med symtom uppmanas att testa sig för covid-19. Haparanda hälsocentral har utökat sina drop-in tider under den här veckan:

  • Måndag (2/11), kl.13.00-15.00
  • Tisdag (3/11), kl.13.00-15.00
  • Onsdag (4/11), kl.13.00-15.00
  • Torsdag (5/11), kl.13.00-15.00

Om någon i ditt hem har testats positivt

Du som bor tillsammans med någon som bekräftats ha covid-19 får särskilda regler att följa.

Du kommer att kontaktas av en smittspårare och få mer information om vad som gäller. Reglerna kan bland annat innebära att du inte får gå till arbetet under en viss tid.

Reglerna gäller inte barn och elever i förskolor, grundskolor och gymnasiesärskolan. De kan fortsätta gå i skolan även om en person i hemmet testat positivt.

Läs på folkhälsomyndigheten.se om vad du ska göra när du eller någon i familjen är sjuk Länk till annan webbplats.

Ansvariga myndigheters webbplatser

Du hittar samlad information från ansvariga myndigheter om viruset, smittspridning och hanteringen av utbrottet på krisinformation.se.

Besök krisinformation.se för samlad information om Corona och covid-19 Länk till annan webbplats.

Läs om symtom på covid-19 på 1177.se Länk till annan webbplats.

FAQ about covid-19 (Folkhälsomyndigheten, English) Länk till annan webbplats.

Vill du ha allmän information om covid-19 som du inte kan hitta på webbplatserna? Ring det nationella upplysningsnumret 113 13.

Du som vill följa utvecklingen dag för dag kan ta del av mer statistik på Folkhälsomyndighetens och Region Norrbottens webbplatser.

Här hittar du Folkhälsomyndighetens statistik Länk till annan webbplats.

Här hittar du Region Norrbottens statistik (PDF) Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: