/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Varenda slatt av coronavaccinet kommer till nytta

Hand håller ampull med medicin.

Pfizers vaccin kommer i ampuller som ska räcka till fem doser, men de innehåller i praktiken något mer vaccin. Det blir en så kallad ”slatt” över. Foto: Haparanda stad

Haparanda stad vaccinerar i den takt som vaccinet levereras och följer Region Norrbottens vaccinationsplan och Folkhälsomyndighetens nationella plan när det kommer till prioriteringar för vem som ska få vaccindoserna.

Vaccineringarna pågår för fullt i Haparanda. Redan den 13 januari kunde den första dosen ges till kommunens omsorgstagare. Den högst prioriterade gruppen, de äldre på särskilda boenden och den personal som arbetar närmast dessa, har redan fått den första dosen av vaccinet. Dos två kommer att ges om tre till sex veckor.

- Det var Klippans omsorgsboende som var först ut och vaccinationerna har gått mycket bra och utan komplikationer, säger Elisabeth Hjelm, verksamhetschef hälso- och sjukvården.

- Totalt handlar det om 450 doser, fortsätter hon.

Socialchefen Suvi Järvinen- Valo berättar att arbetet följer de riktlinjer och den prioritetsordning som Folkhälsomyndigheten och Region Norrbotten tagit fram.

Allt tillgängligt vaccin används

Pfizers vaccin kommer i ampuller som ska räcka till fem doser, men de innehåller i praktiken något mer vaccin. Det blir en så kallad ”slatt” över.

- ”Slattar” i den här meningen är det som är kvar efter vaccinering och då tillgången på vaccin är begränsad är det viktigt att allt som går ska användas. Vi slänger ingenting, säger Järvinen-Valo.

I Haparanda har medarbetare som rör sig i äldreomsorgens verksamhet och arbetar nära boende och omsorgstagare vaccinerats med de små slattar som blir över. Det handlar bland annat om vaktmästare och personal inom kost- och lokalvård.

- Tanken är givetvis att i förlängningen skydda våra äldre och sköra. Det är av högsta prioritet för oss, avslutar Järvinen-Valo.

Vaccinationsordning

Region Norrbottens Länk till annan webbplats. hemsida får du veta mer om hur vaccination mot covid-19 kommer att genomföras i Norrbotten. Regionens mål är att så många som möjligt som är 18 år eller äldre som befinner sig i Norrbotten ska ha blivit vaccinerade innan sista juni 2021.

Läs mer om prioriteringsordning på Region Norrbottens hemsida. Länk till annan webbplats.

På 1177.se kan du läsa mer om hur vaccin fungerar och om hur vaccination mot covid-19 kommer att gå till. Innehållet uppdateras i takt med att det kommer mer information.

Vaccination mot covid-19 - 1177.se Länk till annan webbplats.

Frågor och svar om vaccination mot covid-19 - 1177.se Länk till annan webbplats.

Var uppmärksam på telefonbedrägerier

Polisen i Norrbotten varnar för bedragare som ringer upp för att boka tid för vaccinering och ber dig betala eller logga in på bank-id. Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon.

Läs mer om hur du kan skydda dig på polisens webbplats Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: