/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Annika jobbar på en av kommunens covid-avdelningar

Medelålders kvinna med blont hår i vårdkläder med visir.

Annika Hassledal har jobbat på covid-avdelningen sedan starten den 8 januari. Foto: Haparanda stad

Covid-avdelningarna är specialiserade på att vårda personer med bekräftad covid-19, men som inte behöver sjukhusvård. - Det är möjlighet för mig att bidra i ett svårt läge, säger undersköterskan Annika Hassledal.

För att minimera spridningen av coronaviruset inom äldreomsorgen i Haparanda finns två särskilda, isolerade avdelningar för covid-smittade. På avdelningarna sker så kallad kohortvård. Det innebär att vårdtagare vårdas åtskilt från varandra och med särskilt tilldelad personal.

- Vi kan ge smittade vård- och omsorgstagare rätt insatser, men samtidigt minska risken för smitta, förklarar undersköterskan Annika Hassledal.

- Arbetet känns väldigt meningsfullt och jag är stolt över att kunna bidra. Det är väldens bästa känsla när en sjuk gamling tillfrisknar och kan återvända till sitt vanliga boende, säger hon.

Medelålders kvinna med blont hår i vårdkläder med visir.

"Klart jag ställer upp" var Annika Hassledals första reaktion när hon fick förfrågan om att jobba på covid-avdelningen. Foto: Haparanda stad

In i kaklet

- Min avdelning öppnade fredagen den 8 januari kl. 16.30. Jag har jobbat där sedan dess och kommer att köra på ända in i kaklet, säger hon.

Alla i teamet kom från olika ställen och nästan alla var obekanta för varandra. Hassledal kommer till exempel från hemtjänsten.

- Vi arbetade snabbt ihop oss inom teamet och har hjälpts åt och stöttat varandra. Det har gått superbra och jag tar med mig nyvunnen erfarenhet och kunskap, fortsätter hon.

Annika Hassledal berättar också att hon känt sig trygg hela vägen:

– Vi har hela tiden haft tillgång till den skyddsutrustning som vi behövt och har fått tydliga instruktioner om vilken utrustning vi ska använda när och hur. Jag har känt mig skyddad och trygg, avslutar hon.

Väl förberedda

En speciell arbetsgrupp har förberett för en covid-avdelning sedan i våras. Alla åtgärder har skett i nära samråd med Smittskydd och Vårdhygien på Region Norrbotten.

- Vi var väl förberedda om och när behov skulle uppstå, säger Elisabeth Hjelm, verksamhetschef hälso- och sjukvården.

Hon kan inte nog berömma personalen.

– De är underbara. Alla gör en fantastisk insats.

Senast uppdaterad: