/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Elever på Tornedalsskolan besökte Lejonkulan

Lejon, papper, bod. Foto: Haparanda stad

I Lejonkulan pitchar unga företagare sina idéer för en jury. Foto: Haparanda stad

I torsdags gick det årliga evenemanget Lejonkulan av stapeln, Tornedalsskolans gymnasieelever i årskurs 2 som startat ett UF-företag fick presentera sin affärsidé inför en jury.

Ett UF-företag är ett företag som startas, drivs och avvecklas under ett läsår på gymnasiet. UF-företag kan drivas inom alla gymnasieprogram kopplat till ett eller fler ämnen och i konceptet ingår allt från att ta fram en affärsidé, affärsplan, budget och att sälja varan eller tjänsten till riktiga kunder.

Entreprenörer på uppgång

Tornedalsskolans elever i årskurs 2 har nyligen startat sitt UF år och företagsidéerna ligger i startgroparna. I Lejonkulan som ägde rum på Folkets hus fick eleverna berätta om sina nystartade UF- företag vartefter lejonen i juryn gav konstruktiv kritik, tips och råd till de unga företagarna.

- Vi såg att elevernas självförtroende växte. Det var fantastiskt att se den utvecklingen, säger Eva Stjernström, yrkeslärare, Tornedalsskolan.

Varierande utbud

Under torsdagsförmiddagen fick lejonen i juryn som bestod av representanter från det lokala näringslivet, skolan, politiken och kommunen se närmare 20 olika företag med intressanta och vassa idéer. Bland annat presenterades företag som tillverkar och säljer olika sorters stearinljus, serviceföretag med tjänster som hjulbyte och företag inriktade på smyckesdesign och tillverkning.

- Det är så härligt att påminnas om hur många fina ungdomar som bor i Haparanda. Det är så inspirerande att höra om deras idéer. Hoppas att de väljer att stanna kvar efter gymnasiet för att utveckla sina idéer och utveckla Haparanda, säger Anne Angeria, entreprenör och ett av lejonen i juryn.

Intäkt till företaget

UF har ett samarbete med Swedbank som också delade ut första pris till det företag som juryn enades om i enlighet med förutbestämda kriterier. Snillespel UF som utvecklat en tjänst i form av ett matematikspel riktat till skolan var det företag som kammade hem en bankcheck på 2 500 kronor från Swedbank. Ytterligare ett antal priser delades ut och den enade juryn konstaterade i slutet av dagen att samtliga företag pitchade hållbara och bra företagsidéer.

Senast uppdaterad: