/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Fältstudier till fjälls

Elever till fjälls

Eleverna får uppleva fjällvärlden samt lära sig om flora och fauna. Foto: privat

Elever i årskurs 3 på naturvetenskapliga programmet på Tornedalsskolan genomförde i nyligen fältstudier i fjällvärlden. Bland annat undersöks växtlighet, flora och vattendrag.

Fältstudien är en del av ett samverkansprojekt mellan Tornedalsskolan och Tornion yhteislyseon lukio i Torneå. Projektet har pågått i 24 år och innebär att elever i årskurs 3 på naturvetenskapliga programmet vid inledningen av höstterminen åker på en exkursion i 3 dagar i fjällvärlden.

Kunskapsinhämtning

Fältstudierna innefattar vattenprover, mätningar på temperatur, luftfuktighet, vind och undersökning av växtlighet och flora.

- Resan är ett lysande exempel på samvaron mellan städerna, skolorna och eleverna. Det är kunskapsinhämtning om den fina upplevelsen fjällvärlden. Fantastiska vyer i en härlig mix med fysisk ansträngning, säger Jan-Olof Gard, gymnasielärare i matematik, naturkunskap och biologi på Tornedalsskolan.

Gruppen bestod i år av 37 personer, elever och lärare inkluderat.

Sjö till fjälls och några elever.

Besök genomförs till både i Abiskojokk och Trollsjön. Foto: privat

Resultaten från mätningarna sammanställer eleverna efteråt i en gemensam rapport. Rapporten innehåller även elevernas egna reseberättelser.

- När vi genom åren utvärderat projektet så har våra tidigare elever lyft detta som en av de bästa inslagen i hela deras gymnasieutbildning, säger Jan-Olof Gard.

Följande platser har eleverna besökt

- Korpikoski
- Kengisfors
- Rautajoki Canyon
- Tornefors
- Torneträsk
- Rombakksfjorden i Norge
- Vandring till Rissajaure/Trollsjön
- Abiskojokk
- Laxforsen

Senast uppdaterad: