/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Bly tygkassar utplacerade på trästolar

Foto: Youth Up North

Satsningen Youth Up North inleder ett långsiktigt samarbete med fem nya kommuner i Norrbotten och Västerbotten, däribland Haparanda.

Youth Up North Länk till annan webbplats. startade 2020 på initiativ av Familjen Kamprads stiftelse och Stenbecks Stiftelse och drivs av föreningen Youth 2030 Movement. Målet är att skapa mer livskraftiga landsbygder i norra Sverige där unga vill leva, bo och verka.

I den första omgången deltog Arjeplog, Boden och Doroteas kommuner och efter fina resultat förlängs initiativet och växer till att omfatta fem nya kommuner. Hela 17 kommuner ansökte om att delta och av dessa valdes Haparanda, Jokkmokk, Sorsele, Vindeln och Åseles kommuner ut.

Under de kommande tre åren ska kommunerna genomföra långsiktiga insatser för att öka ungas inflytande och delaktighet, exempelvis genom att anställa unga, anordna hackathons och stärka entreprenöriella färdigheter hos unga.

– Vi vet att många kommuner vill satsa på ungas inflytande och delaktighet men att det kan saknas både finansiering och kunskap om hur det genomförs på ett bra sätt. Genom Youth Up North får de medverkande kommunerna både finansiellt stöd och expertkompetens från projektorganisationen vilket är en unik möjlighet, säger Sara Damber, verksamhetschef Stenbecks Stiftelse.

- Att öka ungas delaktighet och inflytande är en av våra viktigaste uppgifter. Det känns därför väldigt bra att vara en av de kommuner som nu får möjlighet att vara med på den här resan tillsammans med Youth Up North. Det här är ett mycket spännande och unikt samarbete som nu tar sin början, säger Daniel Fälldin, kultur- och fritidschef i Haparanda kommun.

Arbetet i Haparanda, Jokkmokk, Sorsele, Vindeln och Åsele startar i januari 2024 och pågår till 2026. Tillsammans med det lokala civilsamhället, näringslivet, unga och vuxna kommer nya metoder och insatser att utvecklas för att öka förtroendet för ungas kompetens, innovations- och drivkraft.

Läs mer om Youth Up North på deras hemsida Länk till annan webbplats..

Pressmeddelande; Youth Up North: Fem nya kommuner utvalda till storsatsning på ungas inflytande i norra Sverige Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: