/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Haparanda stad utvecklar kollektivtrafiken på landsbygden

Bils på landsväg en höstdag.

Foto: Google Maps

Det ska bli lättare att resa kollektivt om man bor på landsbygden. Det är innebörden av Haparanda stads satsning på att utveckla närtrafiken i kommunen.

Närtrafik är kollektivtrafik mellan landsbygd och tätort och finns i områden där annan kollektivtrafik inte körs så ofta eller saknas helt. En resa med närtrafiken körs mellan en hemadress och valfri hållplats centralorten, eller tvärtom åt andra hållet.

Till en början handlar det om sträckan Lappträsk, Kärrbäck, Kattilasaari, Keräsjoki – Haparanda. Trafiken är anropsstyrd och körs med taxi efter en ”linje” som har egen tidtabell med cirkatider.

- Trafiken på linjen kommer att gå två gånger i veckan (tisdagar och torsdagar) med start den 3 januari 2023. Resenären betalar motsvarande Länstrafikens enkelbiljettpris för buss, förklarar Göran Wigren, förvaltningschef samhällsbyggnadsförvaltningen vid Haparanda stad.

En viktig satsning

Med denna utveckling hoppas Haparanda stads kommunalråd Sven Tornberg att fler ska upptäcka möjligheterna med närtrafik.

- Det känns fint att något som vi påbörjade innan pandemin nu kan komma i mål. Det här är en viktig satsning för att skapa bättre förutsättningar för de som bor på landsbygden.

- Vi hoppas att många ska upptäcka fördelarna med den anropsstyrda trafiken så att vi kan utveckla den ytterligare framöver, avslutar han.

Senast uppdaterad: