/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Historiska fotografier flyttar till Tornedalens museum

Daniel Fälldin, kultur- och fritidschef på Haparanda stad. Foto: Haparanda stad

Daniel Fälldin, kultur- och fritidschef på Haparanda stad. Foto: Haparanda stad

Unika samlingen av historiska bilder från svunna tider i Haparanda med omnejd kommer att flyttas från stadshusets källare och järnvägsstationen till det anrika Tornedalens museum i Torneå.

Kommunen fick nyligen ansökan om tillstånd till utförsel av äldre kulturföremål beviljad av Riksantikvarieämbetet och det innebär att glasplåtar, nitratnegativ och fotorullar som fram till idag har förvarats i stadshusets källararkiv och på järnvägsstationen kommer att flyttas till Tornedalens museum. Lokalerna som negativen förvaras i nu är inte anpassade för fotoarkivering men i och med flytten kommer en viktig del av Haparandas historia att bevaras till eftervärlden i optimalt anpassade lokaler.

– Det känns givetvis jättebra att vi nu kommer att kunna säkerställa en trygg och säker förvaring av den här bildskatten. Det är hårt arbete av alla inblandade som möjliggör flytten – ingen nämnd, ingen glömd. I framtiden så är planen att digitalisera beståndet. Tillsammans med museet har vi också diskuterat möjligheten att genomföra utställningar med ”Mia Green-tema”, säger Daniel Fälldin, kultur- och fritidschef på Haparanda stad.

Kulturskatt

Bildskatten innehåller 5 500 glasnegativ av Mia Greens fotografier och tusentals negativ och 900 glasnegativ från olika tidsepoker – allt från 1900-talets början till och med 1960-talet från fotobutiken Roll-foto som var verksam i Haparanda under 1900-talet och början av 2000-talet.

– Ett foto är ett fångat ögonblick ur det förflutna. Ett fotografi kan ge en unik inblick i vardagslivet. Mia Greens bilder från första världskriget är ett unikt tidsdokument, då post, gods och människor från hela världen passerade gränsen, säger Fälldin.

Unikt samarbete

Tornedalens museum har kunskap, kapacitet och anpassade lokaler men fotonegativen är och kommer även i fortsättningen att vara i Haparanda kommuns ägo.

– Vi är glada att kunna lyfta fram detta samarbete, det känns värdefullt att kunna säkerställa att fotonegativen bevaras på en säker plats och att vårt kulturarv finns kvar för kommande generationer, säger Daniel Fälldin.

Senast uppdaterad: