/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Höstlovsbrev till föräldrar och vårdnadshavare

Foto: Pexels.com

Hej alla viktiga vuxna! Nu närmar sig höstlovet med stormsteg. Härligt och efterlängtat!

Inför den kommande ledigheten har vi samlat några viktiga medskick från öppenvården och elevhälsan.

Syksykirje suomeksi (PDF) Pdf, 98.4 kB.

Öppenvården

Barn och ungdomar får snart en efterlängtad ledighet och vi hoppas på många härliga aktiviteter. Vi vet dock att många ungdomar spenderar mycket tid på sociala medier, särskilt under ledigheter och lov.

Vi har samlat några tips hur du kan hjälpa och stärka ditt barn att navigera på nätet:

Hjälp din tonåring att klara sig själv

Prata med ditt barn om hur viktigt det är att inte kränka någon eller låta sig kränkas. Det handlar till exempel om att man inte ska skriva taskiga saker, lägga upp bilder på någon annan utan lov eller göra saker i andras namn. Var också tydlig med att allt som skrivs och sägs på nätet inte är sant.

Tänk på att allt kan bli offentligt

Prata med din tonåring om vad som är lämpligt att lägga ut. Sådant som publiceras på nätet kan finnas kvar länge och är ofta svårt att ta bort. Även om bilden försvinner, finns ingen kontroll på vem som kan ha använt den eller delat den vidare. Detta kan få särskilda konsekvenser för ungdomar som håller på att utforska sin identitet och sexualitet.

Var nyfiken och intresserad

Försök att vara delaktig genom att surfa in på några av platserna där många ungdomar håller till. Prata också med din tonåring om vad hen gör på nätet, på samma sätt som du exempelvis frågar om hur hens dag har varit. Även om ditt barn kanske vet mer om nätet än du själv, så är det fortfarande du som har störst erfarenhet av normer och regler.

Sätt gränser och bestäm vad som gäller

Var tydlig med vad du tycker är okej och inte okej. Prata om vilken information man bör dela, hur och när man ska lämna ut saker om sig själv. Ett tips är att bestämma att din tonåring inte lämnar ut personlig information (till exempel adress, skola, telefonnummer) eller delar video och bilder av sig själv utan att stämma av med dig först.

Reklam och budskap om droger

Via sociala medier har reklam och budskap om tobak, alkohol och andra droger hittat nya sätt att nå ut till unga, trots att sådan reklam inte får rikta sig till personer under 25 år. Konsumentverket är ansvarig myndighet för tillsyn av reklam. Till dem kan du vända dig med frågor och anmäla reklam som du misstänker är felaktig.

Var en god förebild

Barn tar efter och påverkas av sina föräldrar, och det gäller även beteenden på sociala medier. Fundera gärna på vem du själv vill vara på nätet och vad du själv lägger ut på sociala medier.

Elevhälsan

Den nya skolstrukturen sjösattes i augusti 2020. Syftet med den nya skolstrukturen är att skapa förutsättningar för en pedagogiskt effektiv och mer likvärdig skola. Kommunen har nu en högstadieskola, två F-6 skolor i centralorten, tre F-6 skolor i byarna och en gymnasieskola.

Den nya strukturen har inneburit förändringar för många av våra elever, både var gäller nya lokaler och nya klasskamrater och lärare. Alla skolar har arbetat aktivt för att alla göra situationen så bra som möjligt.

Övergripande händelser under terminen

  • Under kvällstid har det skett en del skadegörelse där både elever från mellanstadiet och högstadiet har varit inblandade.
  • Sammanslagningen till ett gemensamt högstadium har från elever och personal upplevts som positiv. Trots det har skolstarten har för årskurs 7 varit utmanande. Vi arbetar intensivt tillsammans med pedagoger och föräldrar för att förbättra situationen.
  • Både Gränsskolan (högstadium) och Tornedalsskolan (gymnasium) har gjort en satsning på ökad trygghet, bland annat genom att utöka vuxennärvaro bland eleverna.
  • Från högstadiet och gymnasiet kommer signaler att den olovliga frånvaron har ökat.
  • Elevhälsan har satt in extra hälsofrämjande insatser där fokus ligger på Hälsa och Lärande.

Senast uppdaterad: