/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Ljudlig pingis för synskadade

Fredrik Innala och Rickard Jonsson testar på att spela Showdown. - Det är en snabb och otroligt rolig sport, säger de. Foto: Haparanda stad

Showdown är en spännande sport som liknar bordtennis, fast för synskadade. Nu har Haparanda fått sitt första bord.

Ett stort bord med ett säreget utseende står utanför Fritidsbankens lokaler på Idrottshuset. Bordet är något större än ett bordtennisbord och har sarger runt om. På kortsidorna finns målfickor och i mitten av bordet finns en skiva i trä eller plexiglas.

- Det är ett Showdown-bord, förklarar Fredrik Innala.

- Vi har byggt bordet alldeles själva. Jag tycker personligen att det blev hur bra som helst, säger han.

Två män i keps framför en grön vägg.

Kai Juntura och Fredrik Innala har tillsammans byggt Showdown-bordet. - Det är kul att kunna bidra, säger de. Foto: Haparanda stad

Showdown liknar bordtennis, fast för synskadade.

- Målet är att skjuta bollen under mittskivan och ner i motståndarens målficka. Synskadade och seende kan spela på samma villkor. Varje spelare måste ha ett form av ögonskydd (täckande glasögon), förklarar Innalas kollega Richard Jonsson.

Utmaningen är att skjuta så varierat som möjligt för att överraska och få ner bollen i motståndarens målficka.

– Man kan skjuta olika hårt, rakt över bordet eller diagonalt, så att den studsar i sargen en eller många gånger. Man kan använda backhand eller forehand. Det finns ganska mycket man kan variera, säger Jonsson.

Racket och bollar vid ett grönt bord.

Spelarna har ett specialtillverkat racket och en boll som innehåller små kulor så att det hörs var den finns. Foto: Haparanda stad

Alla som är intresserade av att spela kan komma förbi Fritidsbanken. För närvarande är det öppet på tisdagar och torsdagar mellan kl. 11.00 och 19.00.

- Vi hoppas att många vågar att testa. Det är grymt kul, avslutar Jonsson.

  • Showdown är beteckningen för bordtennis för synskadade. Westernfrälste Joseph Louis i Kanada fick idén till namnet genom likheten med westernfilmernas revolverdueller, så kallade showdowns. I idrotten showdown duellerar två spelare med var sin racket och boll på ett showdownbord.
  • Showdown spelas på ett rektangulärt bord som är något större än ett bordtennisbord samt har sarger runtom. På bordets kortsidor finns målfickor, och i mitten av bordet finns ett nät eller ett centerboard av plexiglas.
  • Det gäller att med hjälp av sitt racket skjuta bollen under nätet och få ner den i motståndarens målficka.

Senast uppdaterad: