/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Ministrarna Karkiainen och Skinnari träffades i Torneå – ”Samarbete är viktigare än någonsin”

En man och en kvinna sitter vid ett podium och debatterar med en publik.

Finlands utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari och civilminister Ida Karkiainen. Foto: Haparanda stad

Idag möttes civilminister Ida Karkiainen och Finlands utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari i Torneå för samtal om hur gränssamarbetet mellan länderna kan utvecklas ytterligare efter pandemin.

Haparanda och finska Torneå har under en lång tid präglats av tätt samarbete och består idag av en gemensam stadsregion. Pandemin har dock inneburit utmaningar för samarbetet, där gränshinderrådet och de gränsregionala informationstjänsterna sammanlagt har identifierat uppemot 100 covid-19-relaterade gränshinder under krisen.

Civilminister Ida Karkiainen och den finske utvecklings- och utrikeshandelsministern Ville Skinnari träffas därför under måndagen i Torneå för att diskutera den gröna omställningen i de båda länderna och hur ett mer effektivt samarbete i gränshinderfrågor kan uppnås.

Ett rm med människor som lyssnar på ett seminarium.

Ministrarna träffades vid ett seminarium om gränsöverskridande samarbete som hölls i Torneå stadshus under det finska ordförandeskapet för Barents Euro-Arctic Council. Foto: Haparanda stad

- Den gröna omställning som nu pågår i Sverige och Finland kräver öppna gränser och samarbete för att potentialen för jobbskapande och tillväxt ska kunna tillvaratas fullt ut. Därför är jag glad att de gränshinder mellan Sverige och Finland som vi har sett under pandemin nu äntligen är borta, både i rollen som civilminister i Sveriges regering och som Haparandabo, sade civilminister Ida Karkiainen.

- Nu är det dags att blicka framåt, göra mer och göra bättre, konstaterade utvecklings- och utrikeshandelsminister Skinnari.

Han poängterade att i en osäker värld är samarbete viktigare än någonsin.

- Ur den aspekten Torneå och Haparanda ett föredöme, inte bara för de andra nordiska länderna, utan för hela världen, avslutade Skinnari.

Senast uppdaterad: