/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

På räls från Narvik till Asien – via Haparanda

Godståg färdas genom ett snötäckt fjällandskap

Foto: Nordland Fylkeskommune

Nordlands fylke ger upp till 3 miljoner norska kronor till Narviks hamn för ett pilotprojekt som ska testa permanenta godstransporter mellan Narvik och Haparanda/Kiruna. På sikt kan detta öppna upp för gröna transporter mellan Nordland och Asien.

Pilotprojektet kommer att pågå under 18 månader från och med den 1 februari 2022. Utgångspunkten är två avgångar (tur och retur) per månad, och kapaciteten är satt till 20 containrar i vardera riktningen.

- Antalet avgångar går att utöka. Vi hoppas givetvis på att behovet blir tillräckligt stort för att i förlängningen kunna bygga ut kapaciteten, säger Svein Øien Eggesvik, vice ordförande i Nordlands fylke i ett pressmeddelande.

- Det här kommer att ge möjligheter på en helt annan nivå än tidigare. Om inte alltför länge hoppas jag att man kommer att kunna skicka varor med tåg hela vägen från Narvik till Kina, fortsätter han.

Ett strategiskt läge

Haparandas kommunalråd Sven Tornberg ser mycket positivt på satsningen.

- Det är spännande tider. För några veckor sedan så inledde det finska trafikledsverket projektet med att elektrifiera banavsnittet Laurila-Torneå-Haparanda och nu får vi goda nyheter från Norge, säger han.

Haparanda har ett strategiskt läge vid riksgränsen till Finland och kommunen har under en länge tid arbetat för att skapa en nod för transport och logistik i området.

- Just nu är det många pusselbitar som faller på plats. En sammanhängande tåginfrastruktur öppnar upp för gröna transporter från norra Skandinavien till resten av världen – via Haparanda, konstaterar Tornberg.

Senast uppdaterad: