/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Polska brottare minns 1981

Äldre män poserar.

De polska brottarna lämnade över en plakett till som tack för Haparandas insats. Foto: Haparanda stad

Idag – den 13 december – är det 40 år sedan generalen Wojciech Jaruzelski införde undantagstillstånd i Polen.

Den 13 december 1981 infördes undantagstillstånd, kallat ”krigstillstånd”. "Militärrådet för nationens räddning", en skapelse av Jaruzelski, övertog all makt. Tusentals personer fängslades och all politisk och facklig verksamhet förbjöds. Sverige erbjöd omedelbart alla polacker som fanns i Sverige möjlighet att få stanna.

Samtidigt som detta hände pågick den andra upplagan av Cup Haparanda. Ett polsk lag var på plats. De kunde inte återvända till sitt hemland och tvingades stanna i Haparanda. Deras livsöden ändrades på ett ögonblick.

Svartvit bild på män som står utanför en buss.

De polska brottarna 1981. Foto: Från HSKT Brottnings Facebooksida

Undantagstillståndet upphävdes formellt i juli 1983, men de sista politiska fångarna frigavs först i september 1986.

Kommunistpartiet upplöstes i januari 1990 och de kommunistiska ministrarna försvann snart ur regeringen. Jaruzelski, som valts för en femårsperiod, avgick i förtid hösten 1990. Han lämnade fältet fritt för Lech Wałęsa, som i ett direktval blev landets förste demokratiskt valde president.

Tacksamma mot Haparandaborna

Under dagens kommunfullmäktige höll de polska brottarna ett känslosamt tal där de berättade om sina upplevelser. De poängterade att de togs mycket väl om hand och att de är oerhört tacksamma mot Haparanda och dess befolkning.

Idag lämnade de också över en minnesplakett till Haparanda stad med texten: ”Stort tack för gästvänligheten under Polens krigstillståndstid 1981–82.”

- Haparandaborna öppnade sina hjärtan och sina hem. De samlade in kläder och pengar. Vi var Haparandas ”barn”, sade en rörd Bernhard Knitter, 84 år, i sitt anförande.

De polska brottarna:
Andrej Franas
Tomaz Gubava
Wladislaw Pakuszewski
Bernhard Knitter
Ryszard Pacek

Senast uppdaterad: