/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Projekt som skapar broar av konst

Hus, och kvinna framför. Foto: Horizontart

Ett hyreshus i Torneå som ska rivas utgör en del av konstprojektet. I Haparanda är det en rivningsdel av Tornedalsskolan som utsmyckats av konstverk. Foto: Horizontart

Under sommaren har Horizont som är ett samhällskonstprojekt pågått i Torneå och Haparanda. Målet är att ena ungdomar från båda sidor om gränsen.

Pandemin orsakade en klyfta mellan invånarna i Torneå och Haparanda och lokala ungdomsarbetare funderade på hur detta skulle kunna lösas. Lösningen var genom konst, och det gemensamma projektet Horizont föddes.

Rivningsobjekt till användning

Dialogen har skapats av tvådelade konstverk, den ena delen i Torneå och den i Haparanda. Det är delar av rivningsobjekt som utgör underlaget för konsten, på Röyttantie 4, ett hyreshus i Torneå, samt i lokaler i Tornedalsskolan.

- Det är 21 professionella konstnärer och graffiti artister som under juni-juli utsmyckat i båda byggnader samt anordnat workshop med ungdomar från båda sidor av gränsen, säger Christa Sjöberg, konstpedagog från Haparanda ungdomsverksamhet.

Inkluderande

Nu hålls en utställning i byggnaderna under augusti och september. Under utställningen får allmänheten möjlighet att måla över konstverken virtuellt i en Virtual Reality värld. Utställningen är öppen till och med den 23 september.

- Utställningen är tvärkonstnärlig. Det innebär att många konstnärliga uttryck finns representerade, säger Christa Sjöberg.

Öppettider (svensk tid)

Röyttäntie 4
Torsdag och fredag 11-18
Lördag 11-16

Tornedalsskolan, Östra Kyrkogatan 40

Torsdag och fredag 16-18
Lördag 11-16

Mer information hittar du på HORIZONT | new bridge through art between haparandatornio (horizontart.net) Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: