/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Renoveringen går som på räls

Tågspår intill perrong. En gammal järnvägsstation i tegel syns till vänster i bild.

Den nya perrongen färdigställs. Foto: Haparanda stad

Perronger, signalsystem och stationsbyggnad rustas upp. Allt kommer att vara färdigt och persontrafiken kommer att starta mellan Luleå och Haparanda den första april 2021.

Trafikverket har investerat omkring 20 miljoner kr i Haparanda. Projektet genomförs med stöd av den europeiska regionala utvecklingsfonden.

- Man har bland annat byggt en ny plattform som är ca 110 meter lång. Utöver upprustning av spår och perronger ligger ett stort fokus på tillgänglighet, för att underlätta för personer med rörelsehinder, syn- eller hörselskador. Arbetet bedöms vara färdigt runt årsskiftet, säger Göran Wigren, förvaltningschef på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Samtidigt som Trafikverket har genomfört sina insatser har Haparanda stad renoverat och färdigställt järnvägsstationen med alla funktioner som krävs för ett modernt resecentrum.

Byggnadsställning i en stor lokal med högt till tak. Renovering är i full gång.

Renoveringen är i full gång, även invändigt. Foto: Haparanda stad

När trafiken är igång kommer sträckan Haparanda-Luleå att innefatta tre dubbelturer varje dag.

- Jag är mycket glad för den här satsningen. Det är en del av den fortsatta utvecklingen av Haparanda som regional nod, men framförallt är det en klimatvänlig satsning som underlättar människors vardag, säger Wigren.

- Tåg blir ett mycket attraktivt val för alla dem som pendlar till och från Haparanda, men inte bara det. Tåget kommer även att öppna upp flera spännande möjligheter. Det blir till exempel möjligt att åka norrut till Gällivare, Kiruna och fjällen. Vi får också kopplingar till Umeå och Stockholm, säger han.

- Det blir helt enkelt lättare att bo och verka i Haparanda, avslutar Wigren.

Trappuppgång med skylt det det står "Till tågen".

Tågtrafiken startar den 1 april. Foto: Haparanda stad

Senast uppdaterad: