/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Säker eldning utomhus

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Om du ska elda utomhus är det viktigt att du gör det på ett säkert sätt, oavsett om du eldar trädgårdsavfall eller gör upp en majbrasa på Valborgsmässoafton.

Det finns inte längre något krav på att anmäla om du ska elda till SOS Alarm. Men det är dock viktigt att din eld/majbrasa inte uppfattas som en skogs- eller byggnadsbrand så att förbipasserande larmar räddningstjänsten. Upplys dina grannar om att du tänker elda.

Bild på brinnande gräs

Innan du tänder en eld, kontrollera brandrisken och gör en bedömning av eldningsplatsen. Tänk även på att ta hänsyn till nedanstående punkter inför och under din eldning.

  • Ha släckutrustning tillgänglig. Fyll hinkar och dunkar med vatten och ta med till brasan innan du tänder. Brandsläckare är också bra att ha med. Testa vattenslangen så du vet att den fungerar. Utse ansvariga för släckning och säkerställ att ni har telefon så att ni kan ringa 112 vid behov.
  • Undvik att elda löv, papper eller plastdetaljer. Detta för att man ska få en så säker eldning som möjligt. Satsa i stället på torrt ris och kvistar.
  • Kontrollera skogsbrandsrisken innan du eldar antingen i appen Brandrisk ute Länk till annan webbplats. eller via MSBs hemsida Länk till annan webbplats.. Elda inte om det blåser mycket eller om markvegetationen är torr. Då kan okontrollerad brandspridning lätt ske.
  • Lämna aldrig elden utan tillsyn. Släck den helt när den inte ska bevakas längre. Kratta isär glöden och vattna rikligt innan du lämnar platsen.
  • Ha för vana att kolla igenom majbrasan innan man eldar så att inga igelkottar eller andra smådjur befinner sig däri. När brasan tänds riskerar den annars att bli en dödsfälla.
  • Gräsbränning leder många gånger till oönskad spridning och i värsta fall till att byggnader brinner upp. På bara några minuter kan vinden göra så att branden sprider sig så fort att man omöjligt hinner släcka den, elden sprider sig snabbt när gräset är torrt.

Senast uppdaterad: