/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Seskarö Trails – ett lyft för besöksnäringen

Johannes Langer vill att fler ska komma ut i naturen. - Visionen är att skapa norra Sveriges roligaste friluftsområde med leder och aktivitet för alla, säger han. Foto: Haparanda stad

Intresset för friluftsliv har vuxit i Sverige de senaste 10 åren och vandring och cykling är de mest efterfrågade aktiviteterna. Vandring och cykling spelar dessutom en allt större roll för besöksnäringen.

Vandringsleder och naturstigar nära stadscentra och tätorter lockar allt fler besökare.

- Folk vill röra sig i naturen och idka friluftsliv. Det är en trend som ökar, säger Johannes Langer, ansvarig i föreningen Seskarö Trails.

- Det ställer krav på infrastrukturen, det vill säga hur naturstigarna och lederna är utmärkta och att den skapar en trygg upplevelse för besökarna, fortsätter han.

På Seskarö har man, på förekommen anledning, startat föreningen Seskarö Trails. Arbetet med ledutvecklingen och uppmärkningen av de första lederna började 2019. Idag finns där 30 km uppmärkta leder inom Seskarö Trails friluftsområde. Målet är att märka upp ytterligare 50 km fram till sommaren 2023. Idén till Seskarö Trails kommer från Johannes som själv är friluftsentusiast som själv älskar att vandra, cykla, paddla och åka skidor i regionen.

- Visionen är att skapa norra Sveriges roligaste friluftsområde med leder och aktivitet för alla, säger han.

Bidra till en positiv utveckling

I Haparanda finns flera områden med promenad- och naturstigar. Många av rutterna är guldkorn, de erbjuder vandraren varierande natur med unikt djur- och fågelliv. Nästa steg är att utveckla leder i resten av kommunen. Målet på sikt är att höja attraktionskraften för vandring och naturturism i Haparanda och bidra till en positiv utveckling av besöksnäringen.

- Det handlar om att skapa besöksanledningar till Haparanda. Att satsa på ledutveckling är att ge entreprenörer inom naturturism nya möjligheter, konstaterar Langer.

Ett nytt spännande traillopp

För att sprida kunskap om lederna och arbetet kring föreningen Seskarö Trails växte idén fram att anordna olika typer av friluftsarrangemang. På det sättet föddes Seskarö Trailrun - ett terränglopp för löpare som älskar att springa i skärgårdsmiljö. Loppet passar både elit, motionärer och alla andra som gillar att röra på sig. Det går av stapeln den 18 juni.

- Vi ville skapa ett tillfälle som lockar så många människor som möjligt ut i naturen och till motion. Tävlingen ska vara årets roligaste lopp som erbjuder banor till alla, oavsett erfarenhet eller ålder, säger Langer.

- I år är det premiär för loppet, men ambitionen är att göra Seskarö Trailrun till ett årligt återkommande evenemang med fler banor och tuffare utmaningar, avslutar han.

Mer information och anmälan:
https://seskarotrails.se/vara-lopp/ Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: