/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Sjuka gosedjur fick hjälp av Kristel och Ann-Kristin

Öppen dörr in i en skolsal där två kvinnor undervisar en grupp barn.

Ann-Kristin och Kristel svarar på barnens funderingar och frågor. Foto Haparanda stad

Undersköterskorna Kristel och Ann-Kristin har under de senaste veckorna besökt 6-åringar i hela kommunen. Barnens gosedjur har alla fått genomgå rigorösa hälsoundersökningar.

- Tanken är att barn ska komma i kontakt med vården på ett enkelt sätt, och dessutom avdramatisera det här med att vaccinera sig, berättar undersköterskan Ann-Kristin Andersson.

- Alla barn vet inte heller vad vi undersköterskor gör och vad vi kan hjälpa till med. Det förklarar vi också, fyller kollegan Kristel Nätynki i.

Apan Herman är en stor hjälp

- Hjärtat låter bra, förklarar Kristel när apan Herman genomgår sin undersökning. Foto: Haparanda stad

Kristel och Ann-Kristin är inte ensamma när de kuskar runt i kommunens förskoleklasser. Med sig på sina besök har de nämligen apan Herman, 20 år.

- Herman har varit med om mycket. Han vaccineras och vi plåstrar om honom. Vi brukar dessutom lyssna på hans hjärta, säger Ann-Kristin.

Alla gosedjur behandlades

Alla barn har tagit med sig ett valfritt gosedjur eller docka hemifrån. De lite udda patienterna togs emot av Ann-Kristin och Kristel.

Varje gosedjur fick ett alldeles eget besökskort. Foto: Haparanda stad

- Varje gosedjur får ett eget besökskort. Sedan ställs diagnos och gosedjuret behandlas, till exempel genom att vaccinera eller bandagera. När vi är färdiga får alla patienter ett litet klistermärke som belöning, förklarar Kristel.

Både Kristel och Ann-Kristin är mer än nöjda med sina besök.

- Vi vill passa på att tacka alla härliga barn och pedagoger. Ni är underbara, avslutar Ann-Kristin.

Senast uppdaterad: