/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Snart dags för Border Pride

Regnbågsfärgat hjärta hålls upp mot himlen.

Foto: Pexels.com

Border Pride pågår mellan den 24–28 augusti. I år till största del en digital festival för jämlikhet och mänskliga rättigheter.

- Festivalen handlar mycket om fest och glädje men en viktig del handlar också om att uppmärksamma och synliggöra levnadsvillkoren och rättigheterna för de som är hbtq, säger Haparanda stads kultursamordnare Pia Marttinen.

Visionen är att skapa ett inkluderande Tornedalen – ett samhälle fritt från begränsande normer, fördomar och diskriminering, vilket både Haparanda stad och Torneå stad vill vara med och stödja.

- Det är självklart att vi är med och tydligt markerar att Haparanda och Torneå är städer som står upp för mångfald, gemenskap och allas lika värde, säger Haparandas kommunalråd Sven Tornberg.

- Alla ska ha rätten att älska vem man vill, flikar Jukka Kujala, kommunalråd i Torneå, in.

Tyvärr inget traditionellt pridetåg

Programmet för Border Pride 2021 bjuder på ett antal roliga och intressanta programpunkter som går att ta del av, antingen digitalt eller på plats.

- Med hänsyn till covid-19 går det inte att samla människor till ett traditionellt pridetåg. I stället manifesteras jämlikhet och mänskliga rättigheter på annat sätt, säger Marttinen.

Hon och kollegan i Torneå, Merja Stenberg, ser dock fram emot att kunna fira som vanligt nästa år.

– Det är klart att vi saknar att ha en parad som går genom städerna. Men nästa år, då hoppas vi verkligen kunna göra det, avslutar de.

Program/ohjelma Pdf, 96.5 kB.

Senast uppdaterad: