/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Sommarbrev till föräldrar och vårdnadshavare

Foto: Pexels.com

Hej alla viktiga vuxna! Nu är det sommarlov och semestertider. Härligt och efterlängtat!

Nu är det sommarlov med sol, bad och glädje. Under sommaren brukar många ungdomar festa till och det kan innebära en ingång till att prova alkohol eller andra droger med ökad risk för att råka ut för olyckor, bråk eller göra saker som ungdomen vanligtvis inte skulle göra. Ungdomarnas naturliga nätverk krymper under sommarlovet då skolor och fritidsgård stänger. Vardagsrutinerna rubbas vid ledigheter och då fångas ungdomarna inte upp på samma sätt. Vilket gör att vi vuxna måste vara extra uppmärksamma.

Det är inte säkert att våra ungdomar förstår faran med alkohol eller andra droger, eller kan stå emot grupptryck, hjälp ditt barn att säga nej. Du är viktig för ditt barn och det spelar roll vad du säger.

På hemsidan www.fullkoll.nu Länk till annan webbplats. hittar du bra information om hur du hanterar frågor som rör alkohol och droger bland unga.

Närvaro i stan

Kommunens fältgrupp kommer att rotera i centralorten under sommaren och vi uppmanar andra vuxna att vistas ute på stan. Gärna kring samlingsplatser för ungdomar som exempelvis snabbmatsrestauranger, varuhus, skolgårdar, stranden med mera. Tillsammans ökar vi tryggheten för våra ungdomar!

Här hittar du information om fältgruppen (pdf) Pdf, 18.6 MB.

Täältä löydät tietoa kenttäryhmästä (pdf) Pdf, 18.6 MB.

Koll i trafiken

Många ungdomar i Haparanda kör A-traktorer. Det är en rolig hobby med gemenskap och nya intressen kan växa fram. Rätt hanterat blir tiden med A-traktor en bra skola med trafikkunskap och färdigheter att hantera ett fordon innan det är dags för ett körkort för personbil. De flesta a-traktorförarna har bra trafikvett men tyvärr förekommer det en del hastighetsöverträdelser, buskörning och alkoholintag av ungdomar som kör. Detta är allvarligt och måste uppmärksammas då det kan få stora konsekvenser. Som vårdnadshavare/ägare av ett fordon, kan du göra dig skyldig till ”tillåtande av olovlig körning”. Även körkort och körkortstillstånd kan påverkas negativt av att bli rapporterad för dessa brott. Även risken för olyckor som ökar i samband med detta. Vi vill att du som förälder engagerar och pratar med ditt barn om sedvanligt trafikvett.

Glad sommar!

Här hittar du telefonnummer dit du kan vända dig för olika frågor, anmälaningar, med mera.

Fältgruppen, Haparanda stad 076-1391254

Ungdomssekreterare, Haparanda stad 072-2344645

Socialtjänsten (dagtid) vx. 0922-26000 (telefontid 09.00-09.40)

Socialtjänstens beredskap 112

Polis 11414, vid pågående brott ring 112

Du kan också göra en anmälan via polisen.se Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: