/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Spola rätt i din toalett

Löständer med mera i ett provrör

Löständer, en tub med läkemedel och diverse annat som inte hör hemma i toaletten. Dagligen hanterar personalen på reningsverket diverse föremål som fastnar och förstör pumparna. Foto: Haparanda stad

Tillhör du dem som brukar låta allt möjligt skräp slinka ner i toalettstolen? Då är det dags att tänka om! Du får bara spola ner kiss, bajs, kroppsvätskor och toapapper i toaletten. Fulspola inte!

Trots flera insatser från kommun, reningsverk samt en officiell FN-dag som ska uppmärksamma frågan fortsätter många att kasta skräp i toaletten.

På reningsverket i Haparanda ställer fulspolningar till stora och kostsamma problem. Våtservetter, bomullspinnar, mensskydd och kondomer är bara några få exempel på saker som fastnar i pumpstationerna och orsakar haveri. Snusprillor, cigarettfimpar och matrester är också vanligt förekommande, förvånansvärt nog också textilier.

Flera insatser har gjorts runt om i landet för att få folk att sluta spola ner skräp. Även ”världstoalettdagen” den 19 november som blev en officiell FN-dag 2014 har i svenska sammanhang använts för att uppmärksamma frågan. en ungefär 15 000 ton skräp spolas ner i de svenska avloppen årligen, enligt branschorganisationen Svenskt Vatten. Länk till annan webbplats.

Toaletten är bara till för kiss, bajs, andra kroppsvätskor och toalettpapper. Allt annat ska hållas borta från avloppet.

Skräp hör hemma i papperskorgen

När saker som inte hör hemma i toaletten spolas ner orsakas stopp i våra pumpstationer och det leder till översvämningar. Då rinner avloppsvattnet istället ut orenat i närmaste dike och förorenar naturen.

Bild på skräp

Kondomer hör också till en del av den dagliga skörden av skräp som orsakar haveri i pumpstationerna. Foto: Haparanda stad

Kemikalier som spolas ner i toaletten skadar vårt vatten

När fel saker spolas ner i toaletten kan det påverka vårt vatten på ett allvarligt sätt. Reningsverken klarar exempelvis inte av att rena bort alla kemiska ämnen. Därför hamnar en del av ämnena till slut i våra vattendrag och sjöar. Det får förödande konsekvenser för fiskar, fåglar och andra däggdjur som lever på vattenlevande djur och organismer.

Produkter som innehåller kemikalier, till exempel nagellacksborttagning, målarfärgsrester och lacknafta, ska alltid lämnas till återvinningscentralen. Mediciner som har passerat bäst före-datumet lämnar du tillbaka till apoteket.

Mer om Världstoalettdagen

Världstoalettdagen Länk till annan webbplats. instiftades av World Toilet Organization 2001 och är sedan 2014 en officiell FN-dag. Organisationen vill uppmärksamma den globala sanitetskris som det innebär när en tredjedel av världens befolkning saknar tillgång till toalett.

Senast uppdaterad: