/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Stor schackturnering i Haparanda

 Schackbräde. Foto: Pexels

Foto: Pexels

Turneringen Arctic Chess äger rum i Haparanda under juli månad och lockar deltagare från flera olika länder.

Arrangören är Norrbottens Schackförbund i samverkan med Haparanda stad och Torneå stad. Arctic Chess arrangeras på Folkets hus i Haparanda och innehåller två turneringar. Den första turneringen "Norrbotten Open" inleds den 14 juli och spelas i 7 omgångar. Sista partiet spelas den 17 juli. Norrbotten Open är Norrbottens distriktsmästerskap för spelare som är medlemmar i en norrbottnisk schackklubb.

Den andra turneringen "Lappland Open" pågår mellan den 19-22 juli och även den spelas i 7 omgångar.

– I nuläget är cirka tjugo spelare anmälda och vi förväntar oss ytterligare ett antal spelare till den första omgången i juli, säger Alexander Hart, ordförande i Norrbottens schackförbund.

Internationellt startfält

Turneringen väcker stort intresse och för närvarande är spelare registrerade från Sverige, Finland, Norge, Polen, Serbien, Ungern. Det har även kommit förfrågningar från en schackklubb i Kina. Hittills innehåller turneringen två tunga namn inom schackvärlden.

– En av dem är Zoltan Varga, ungersk schackmästare och tvåfaldig olympier i schack och den andra är Stanislav Mikheev från Serbien, även han är internationell mästare. Turneringen får en spännande inramning, säger Alexander Hart.

Framåtskridande utveckling

Alexander Hart uppger att schack i Norrbotten har stor potential till att utvecklas.

– Vi hoppas att detta blir början till en långsiktig satsning på schack i Haparanda och närliggande kommuner för att erbjuda ungdomar och vuxna en möjlighet att inleda och fortsätta sin schackkarriär. Haparanda stad har varit behjälplig med planering och samarbete för att göra detta möjligt.

Ungerska schackmästaren Zoltan Varga föreläser på Aines konstmuseum i Torneå den 18 juli. Mer information hittar du på Arctic Chess 2023 | Haparanda stad. Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: