/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Studieresa i förintelsens fotspår

Elever står uppställda för ett klassfoto.

Elever från SA2/EK2 och SA3 på Tornedalsskolan har fått pengar från Olof Palmes minnesfond och Stiftelsen Norrbottens Läns Arbetsstugor för att genomföra en studieresa till Auschwitz-Birkenau. Foto: Haparanda stad

Gymnasieelever från Tornedalsskolan ska resa till Polen för att besöka Auschwitz-Birkenau och lära sig mer om antisemitism.

Målsättningen är att genomföra resan till Polen och Auschwitz-Birkenau i slutet av vårterminen 2022. Syftet är att lära sig om Förintelsen, ondska och tolerans.

- Att skaffa ökad förståelse för andra världskriget är inte minst viktigt i vår samtid, när högerextrema vindar blåser i Europa, menar läraren Marianne Rönnqvist.

- Det kan kännas som att andra världskriget ligger långt bak i tiden, men riktigt så är det inte, och något sådant skulle kunna hända även i dag, säger kollegan Anna Merefält.

Bidra till en bättre värld

Studiebesöket ska utmynna i att eleverna ska föra kunskapen om förintelsen vidare, göra skillnad och bidra till en bättre värld.

- Eleverna kommer bland annat att besöka grundskolorna i kommunen och hålla föredrag för andra elever, avslutar Rönnqvist och Merefält.

Olof Palmes minnesfond har ansett upplägget vara så viktigt att klassen fått 90 000 kronor i stipendium för att kunna genomföra projektet. En annan sponsor är Stiftelsen Norrbottens Läns Arbetsstugor.

Tornedalsskolan i Haparanda, Haparanda, 90000kr

Europa igår och idag. Vi gör en tidsresa för att påminna oss om demokratins viktiga värden och vilken betydelse det har för Europas folk och världens fred.

Syftet med denna resa är att eleverna ska få fördjupade kunskaper om Europas historia och vad icke demokratiska värden kan leda till. Vi anser det särskilt viktigt i den tid vi lever i, med en framväxande och ökad populism i världen. Vi vill stärka elevernas värdegrund och sin förmåga att göra etiska överväganden. Förhoppningen är att de efter en resa till Auschwitz ska förstå vad rasism och främlingsfientlighet kan leda till och hur politiska beslut och ställningstaganden påverkar oss människor enskilt och globalt, och vilka konsekvenser det kan få för en hel värld. Vi vill också att de ska få insikter om att det som hände under andra världskriget kan hända igen och att det därför är allas vår skyldighet att inte glömma utan berätta vår Europeiska historia vidare så att vi tillsammans kan stå upp för demokratins värdegrund och de mänskliga rättigheterna. Vi måste samarbeta med andra folk och nationer för att överbrygga hinder som rasism och främlingsfientlighet, främja samförstånd och fred.

Målet är att få åka till Auschwitz och genom vår resa uppmärksamma Förintelsen och vad icke demokratiska värden kan leda till. När vi kommer hem ska vi sprida denna information och kunskap till så många som möjligt. Det gör vi genom att eleverna göra utställningar på vår egen skola och i staden, besöker klasser på grundskolan och berättar för media. Vår berättelse - vårt projekt; Europa igår och idag. Vi gör en tidsresa för att påminna oss om demokratins viktiga värde och betydelsen det har för Europas folk och världens fred. Detta projekt ska visas och vara höjdpunkten på Europadagen den 9 maj 2022 samt på Förintelsens dag i januari 2023.

Auschwitz-Birkenau var ett kombinerat koncentrations- och förintelseläger som började byggas av Nazityskland i början av 1940 i det ockuperade Polen. I oktober 1941 upprättades ytterligare ett lägerområde, tre kilometer från huvudläget, som fick namnet Auschwitz II eller Birkenau. Totalt deporterades omkring 1,3 miljoner människor till Auschwitz-Birkenau, varav 1,1 miljoner var judar. Omkring en miljon av judarna mördades i lägret, de flesta av dem i gaskamrarna. Därutöver miste omkring 75 000 polacker, 21 000 romer, 15 000 sovjetiska krigsfångar och 15 000 fångar av andra nationaliteter livet i Auschwitz-Birkenau. Lägret befriades av sovjetiska trupper i slutet av januari 1945.

Källa: Forum för levande historia

Senast uppdaterad: